Prostreno.cz

Dýňový koláč ze špaldové mouky

Koláč s kefírem a strouhanou dýní, voní kořením a oříšky.

Ohodnotit
(3 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 1040 kJ / 248 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy27g
tuky11g

Ingredience na

  • 1.5 hrnku kefíru
  • 2.5 hrnku špaldové mouky
  • 1.5 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 ks vajec
  • 0.45 hrnku oleje
  • 0.5 hrnku třtinového cukru
  • 2.5 hrnku nastrouhané dýně - Hokaido, nebo máslové
  • 0.5 hrnku nastrouhaných ořechů - vlašské, nebo lískové
  • 2 lžíce třtinového cukru - na prosypání dýně
  • 3 lžíce strouhaného kokosu, nebo ořechů - na vysypání formy
  • Na vymazání
  • 2 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem na světlý krém.
  2. Pak postupně přidávejte olej, kefír, prosetou mouku s jedlou sodou a perníkovým kořením. Nakonec vmíchejte ořechy.
  3. Hranatou formu (může být i kulatá) vymažte tukem a vysypte strouhaným kokosem, nebo ořechy.
  4. Těsto nalijte do připravené formy.
  5. Oloupanou dýni nastrouhejte na hrubém struhadle, smíchejte se 2 lžícemi cukru a těsto ve formě posypte.
  6. Pak posypte dýni drobenkou, podle chuti můžete použít klasickou, nebo s ovesnými vločkami.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35-45 minut. Záleží na výkonu trouby. Na první polovinu pečení můžete koláč přikrýt alobalem, aby se drobenka příliš nespálila.

TIP:

Tip: Klasická drobenka: 2:1:1 = dva díly mouky (polohrubé či hrubé), jeden díl másla a stejné množství cukru. Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Pokud se začíná podobat spíše těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků. Drobenka z ovesných vloček: 50 g hrubě mletých ovesných vloček, 80 g hladké mouky, 80 g cukru a 80 g másla. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Pokud vám směs přijde příliš sypká, přidejte tuk a naopak.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Dýňový koláč ze špaldové mouky

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat