Zelné listy plněné masem a zeleninou
Zelné listy známe hlavně plněné mletým masem s rýží. Určitě vyzkoušejte tento recept, kde část masa nahradí zelenina.
-
2h a 0min
45min příprava
1h a 15min vaření
-
657 kJ / 157 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy19g
tuky8g
Ingredience na
- 6 lístků
bílého zelí
- 0.5 lžičky
soli
- 1 lžička
mleté sladké papriky
- 300 ml
masového vývaru
- Na náplň
- 1 ks
středně velké mrkve
- 1 ks
malé, bílé ředkve
- 3 lžíce
oleje
- 1 ks
šalotky
- 0.5 hrnku
zelené petrželky
- nasekané
- 1 stroužek
česneku
- 1 hrnek
vařené rýže
- 3 špetky
soli
- 2 špetky
mletého pepře
- 250 g
mletého vepřového masa
Postup přípravy
- Ze zelí vyberte stejně velké listy. Listy povařte přibližně 2-3 minuty v hrnci s osolenou vodou.
- Z listů zelí vykrojte silná žebra, nebo je seřízněte na menší tloušťku (vyříznutí udělá v listu nepříjemný otvor, zatímco seříznutí ponechá list celistvý a snadněji se plní).
- V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou šalotku.
- Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, oloupanou, nastrouhanou ředkev a maso - duste 10 minut.
- Maso podle chuti osolte, přidejte pepř, nasekanou petržel a prolisovaný česnek. Nakonec vmíchejte rýži.
- Na každý zelný list položte přibližně lžíci náplně-záleží, jak velké zelné listy máte.
- Nejprve přehněte boční strany listu dovnitř směrem k náplni, pak list zamotejte, a to směrem od seříznutého košťálu ke špičce listu.
- Listy uložte (spojem dolů) do zapékací misky, nebo pekáčku a lehce je poprašte paprikou.
- Podlijte vývarem a duste v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut.