Prostreno.cz

Thajský pikantní salát

Zdravý, letní salát můžete podávat samostatně, nebo jako přílohu například ke grilovanému masu.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 25min

    25min příprava

    0min vaření

  • 570 kJ / 136 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy14g
tuky7g

Ingredience na

  • K podávání
  • 1 ks čerstvé papáji
  • 3 ks karotky
  • 1 hrnek konzervované kukuřice
  • 250 g cukrového hrášku
  • 1 ks menší bílé ředkve
  • 1 ks masité, velké rajče
  • 1 ks červené chilli papričky
  • Na posypání
  • 0.5 hrnku nasekaných arašídů - volitelné
  • Na zálivku
  • 1 lžička čerstvého, nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku - jemně nasekaný
  • 2 lžičky bio sojové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 2 špetky soli
  • 4 lžíce arašídového oleje - nebo olivový olej

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na zálivku důkladně prošlehejte v misce.
  2. Papáju rozkrojte na půlku a oloupejte ji škrabkou, případně nožem. Lžičkou vyškrábejte semínka i s rozměklou částí kolem nich. Papáju nakrájejte na tenké proužky.
  3. Oloupanou karotku a ředkev nakrájejte na nudličky – nejlépe škrabkou Julienne na zeleninu.
  4. Rajče nakrájejte na velmi tenké plátky.
  5. Z chilli papričky vyndejte semínka a nakrájejte ji nadrobno.
  6. Kukuřici sceďte, propláchněte vodou a nechte dobře okapat.
  7. Papáju a zeleninu nasypte do misky, podle chuti posypte arašídy, zakápněte zálivkou a lehce promíchejte. Hned podávejte.

TIP:

Papája obsahuje vitaminy B1, B2, B5, C, provitamin A, vitamin E, hořčík a vápník a enzym papain, který v lidském těle pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny. Arašídový olej je kvalitní rostlinný olej, který se lisuje z burských oříšků. Jídlu dodá jemně oříškovou chuť a příjemné aroma.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Thajský pikantní salát

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat