Sekaná s karamelizovanou cibulí
Sekaná, zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm, po kterém se ve vaší kuchyni jen zapráší.
-
1h a 40min
25min příprava
1h a 15min vaření
-
749 kJ / 179 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny11g
sacharidy6g
tuky11g
Ingredience na
- K přípravě
- 500 g
mletého hovězího masa
- 500 g
mletého vepřového masa
- 1 lžíce
sádla
- nebo oleje
- 2 ks
velké bílé cibule
- nakrájená na tenké plátky
- 1 lžíce
cukru
- 0.5 lžičky
soli
- 2 snítky
čerstvého tymiánu
- pouze lístky
- 4 lžíce
panko strouhanky
- nebo klasická strouhanka
- 1 ks
šalotka
- 2 stroužky
česneku
- prolisovaného
- 0.5 lžičky
mletého černého pepře
- 1 ks
velké, rozšlehané vejce
- Na posypání
- 100 g
strouhaného sýra Gruyére
- Na vymazání
- 2 lžíce
oleje
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozehřejte sádlo, přisypte na plátky nakrájenou cibuli, posypte ji lžíci cukru a na mírném ohni duste za občasného míchání 15-20 minut.nPodle chuti cibuli osolte.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, jemně nakrájenou šalotku, lístky tymiánu, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, pepř a podle chuti sůl.
- Vše důkladně promíchejte a vytvarujte „šišku“, položte ji do pekáčku vymazaného olejem, podlijte malým množstvím vody, nebo vývarem a pečte přikryté v předehřáté troubě přibližně hodinu. Sekanou dopečte odkrytou.
- Hotovou sekanou posypte sýrem, připravenou cibulí a dejte zpět na 5 minut do trouby.
TIP:
Pravý sýr Gruyére víceméně odpovídá ementálu (Primátor, Madeland) a v receptech se dá celkem bez problémů těmito sýry nahradit. Tymiánových lístků by mělo být přibližně 3-4 lžíce.