Prostreno.cz

Celý pečený květák

Většinou jsme zvyklí připravovat květák obalený a smažený. Tento recept na pečený květák vcelku je geniální svou jednoduchostí i skvělou chutí.

Ohodnotit
(5 hlasů)
sun
  • 1h a 10min

    25min příprava

    45min vaření

  • 962 kJ / 230 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy7g
tuky22g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 1 ks středně velkého květáku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce soli
  • 1 ks bio citronu - nakrájený na plátky
  • Na posypání
  • 0.5 hrnku zelené petrželky - nakrájené
  • Na potření
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička sušeného, granulovaného česneku
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 0.5 lžičky mleté kurkumy
  • Na přeliv
  • 1 stroužek česneku
  • 0.5 lžičky bio sypkého zeleninového vývaru
  • 60 ml oleje
  • 0.5 hrnku lískových, nebo vlašských ořechů - může být i více
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 ml teplé vody - ne vařící

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce s vařící, osolenou vodou a 2 lžícemi citronové šťávy vložte celý květák a vařte 5 minut. Pak květák vyndejte a nechte ho okapat.
  2. Okapaný květák postavte do vhodné zapékací misky.
  3. V malé misce prošlehejte olej, granulovaný česnek, 3 špetky soli, mletou papriku a kurkumu.
  4. Pomocí mašlovačky potřete důkladně a rovnoměrně celý květák.
  5. Citrón nakrájejte na plátky a uložte je kolem květáku.
  6. Květák přikryjte alobalem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte 15 minut.
  7. Květák odkryjte a dopečte doměkka.
  8. Ořechy, stroužek česneku, bio sypký vývar, smetanu, 60 ml oleje a vodu dejte do vhodné vyšší nádoby a nahrubo rozmixujte ponorným mixérem. Stačí zapnout na pár vteřin, aby nevznikla hustá pasta.
  9. Pečený květák touto směsí přelijte a posypte petrželkou.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    63,80g
  • Sacharidy:

    245,60g
    • Cukry:

      26,00g
  • Tuky:

    285,56g
  • Vláknina:

    77,00g

Aktivita pro spálení: 230 kcal

28

minut jízdy na kole

21

minut běhu

68

minut uklízení



Podobné recepty

Více receptů

Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Celý pečený květák

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat