Prostreno.cz

Banánový koláč

Čím zralejší banány, tím lepší koláč. Ideální jako sladká tečka po slavnostním obědě, ale klidně si ho můžete upéct jen tak.

Ohodnotit
(4 hlasů)
  • 2h a 15min

    45min příprava

    1h a 30min vaření

  • 1237 kJ / 295 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy39g
tuky13g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 150 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 0.5 lžičky jedlé sody
  • 50 g drobně nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 450 g zralých banánů
  • 2 ks vajec
  • 1 lžička vanilkového extraktu - volitelné
  • Na polevu
  • 300 g cukru, krupice nebo krystal
  • 5 lžic vroucí vody
  • 55 g změklého másla
  • 200 ml 33% horké smetany
  • Na vymazání
  • 1 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Kulatou formu na dort vymažte olejem a vyložte pečícím papírem.
  3. Máslo vypracuje rukama s moukou prosetou s jedlou sodou - jako když děláte drobenku.
  4. Přidejte cukr, rozinky a nasekané vlašské ořechy.
  5. Oloupané, nakrájené banány, vanilkový extrakt a vejce vyšlehejte dohromady dohladka.
  6. Směs dobře promíchejte s připravenou moukou.
  7. Směs nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 60-75 minut (podle výkonu trouby).
  8. Než se koláč upeče připravte si polevu. Polevu která vám zbude ve sklenici zavíčkujte a dejte do chladničky.
  9. Upečený koláč vyndejte z trouby, na několika místech ho propíchněte špejlí a koláč přelijte lehce vychladlou polevou. Koláč nechte vychladnout ve formě.
  10. POLEVA: Do silnostěnného kastrůlku nasypte cukr a nechte ho rozpouštět, jen ho stále odtahujte ode dna. Trvá to pár minut. Cukr se začne tavit a zároveň zbarvovat. Když se jeho konzistence mění na středně tekutou, cukr je již zbarven do světle jantarové barvy, tuto chvíli neprošvihněte a okamžitě stáhněte hrnec z plamene, protože proces karamelizování vlivem vysoké teploty stále pokračuje. To je čas, kdy začnete (mimo plotnu!) přidávat horkou vodu. Pozor – voda musí být horká. Roztavený cukr může mít teplotu až 170 °C a mohl by vyšplíchnout a opařit vás. Používejte dlouhou vařečku, chňapku a horkou vodu přilívejte po lžících. Stále míchejte. Karamel začne kypět a bublat, karamel je hotov, když má zlatohnědou barvu a je tekutý jako hustý med. Kastrůlek postavte na mírnější oheň a postupně přidejte změklé máslo. Teď hodně míchejte, aby se máslo dobře zapracovalo do hmoty. S máslem karamel neztuhne do pevné hmoty. Abyste vytvořili vláčný krém, po dokonalém vmíchání másla, přilijte ještě horkou smetanu, zahřejte k bodu varu a odstavte z ohně. Horký karamel přeceďte přes sítko do připravené, horké sklenice.

TIP:

Aby byl karamel vláčný a trochu změkl, opět ho před použitím ponechte v pokojové teplotě, sklenice v chladničce je k nezaplacení. Když přijdou nečekaní hosté, stačí trocha zmrzliny, šlehačka, strouhané oříšky a vše přelít zlatým karamelem.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Banánový koláč

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat