Jablečný koláč
Základ na těsto se skládá ze 3 ingrediencí ve stejném množství: mouka, cukr a máslo.
-
60min
25min příprava
35min vaření
-
1020 kJ / 244 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny3g
sacharidy25g
tuky11g
Ingredience na
- K přípravě
- 120 g
hladké mouky
- 120 g
moučkového cukru
- 120 g
změklého másla
- 2 ks
velkých vajec
- 1 sáček
kypřícího prášku do pečiva
- 2 ks
jablek
- 4 lžíce
rumu
- 2 lžíce
krystalového cukru
- na vysypání formy
- Na vymazání
- 2 lžíce
másla
Postup přípravy
- Kulatou otevírací formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Cukr během pečení zkaramelizuje a vytvoří krustu.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Cukr a vejce dejte do šlehače a šlehejte přibližně 3 minuty.
- Za stálého šlehání přidejte máslo, postupně přidejte prosetou mouku s kypřícím práškem a rum.
- Oloupaná jablka nakrájejte na plátky a uložte je na dno vymazané a vysypané formy.
- Na jablka nalijte připravené těsto.
- Formu s těstem dejte do předehřáté trouby a pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečete ještě přibližně 15 minut, nebo až bude koláč upečený. Zda je upečený vyzkoušejte dřevěnou špejlí.