Prostreno.cz

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Omáčka je trochu sladká, trochu slaná a nádherně zvýrazní chuť šťavnaté vepřové panenky.

Ohodnotit
(4 hlasů)
sun
  • 1h a 25min

    25min příprava

    60min vaření

  • 616 kJ / 147 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy8g
tuky10g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 800 g vepřové panenky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 400 ml vody
  • 4 lžíce oleje
  • Na omáčku
  • 4 lžíce másla
  • 2 ks šalotky - jemně nakrájené
  • 120 g odpeckovaných sušených švestek
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce octa balsamico
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého černého pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu

Postup přípravy

  1. Ve středně velké misce rozmíchejte ve 400 ml vody lžičku soli a 0.5 lžíce hnědého cukru.
  2. Očištěnou vepřovou panenku vložte do připraveného nálevu, zakryjte ji nechte v chladničce 6-8 hodin.mAlespoň jednou maso otočte.
  3. Předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Maso vyjměte z nálevu a osušte ho papírovým ubrouskem.
  5. V pánvi vhodné na pečení v troubě rozehřejte 4 lžíce oleje a na oleji opečte ze všech stran vepřovou panenku.
  6. Opečenou panenku dejte na 15-20 minut do předehřáté trouby. Jednou panenku otočte, pokud je třeba podlijte maso malým množstvím vody nebo vývaru, přibližně 120 ml. Doba pečení záleží na velikosti panenky.
  7. Ve větším rendlíku nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět. Přidejte švestky, cukr, víno, sůl, pepř, 4 snítky tymiánu a ocet balsamico. Vařte, až se omáčka zredukuje na polovinu. V polovině vaření přidejte do omáčky kukuřičný škrob rozmíchaný ve 100 ml vody.
  8. Měkké maso nakrájejte na plátky a podávejte ho s omáčkou.
  9. Skvělá příloha je pečená dýně Hokaido.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Vepřová panenka se sušenými švestkami

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat