Prostreno.cz

Domácí kynuté buchty

Naučte se péct buchty - povidlové, tvarohové, makové. S klasickým receptem a postupem to zvládnou i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají .

Ohodnotit
(6 hlasů)
sun
  • 2h a 35min

    2h a 0min příprava

    35min vaření

  • 919 kJ / 219 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy40g
tuky4g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 70 g másla na vymazání pekáčku - (a na buchty)
  • Na náplň
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 50 g jemně nadrcených dětských piškotů
  • 3 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 špetky mleté skořice
  • 0.5 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • Na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Na těsto
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka - podle potřeby až 300 ml
  • 50 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1.5 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička dřeně čerstvé vanilky
  • 60 g rozpuštěného,vychladlého másla - volitelné
  • 1 ks žloutek

Postup přípravy

  1. Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte vzejít kvásek .
  2. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru, vanilku , zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí.
  3. Postupně přidávejte podle potřeby zbylé mléko-záleží na kvalitě a savosti mouky - a vypracujte měkké těsto.
  4. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout , nebo až těsto zdvojnásobí objem.
  5. Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a dobře promíchejte .
  6. Vykynuté těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky přibližně 6 ×  6 cm.
  7. Rozdělte na ně náplň a vytvarujte buchty. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řady.
  8. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby předehřáté na 200°C.
  9. Po deseti minutách snižte teplotu na 180 ° C a buchty deset až patnáct minut dopékejte.
  10. Upečené buchty posypte cukrem.

TIP:

Buchty můžete naplnit jen povidly , které smíchejte se lžíci rumu,nebo tvarohovou náplní. Počet buchet závisí na tom,jak velké je uděláte.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Domácí kynuté buchty

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat