Jáhly s mrkví a čerstvým fenyklem
Jáhly nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jahelníku. Výborné jsou rovněž sladké či slané jahelné kaše, jahelné nákypy a dezerty. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné pro osoby trpící celiakii.
-
1h a 25min
25min příprava
60min vaření
-
152 kJ / 36 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny0g
sacharidy1g
tuky4g
Ingredience na
- K přípravě
- 4 lžíce
ghí - přepuštěného másla
- nebo klasické máslo
- 180 g
loupaných jáhel
- krátce propláchnutých v cedníku pod studenou tekoucí vodou
- 3 špetky
soli
- 700 ml
horké vody
- 4 ks
středně velké ,oloupané mrkve
- nakrájené diagonálně na tenké plátky
- 1 ks
očištěný středně velký fenykl
- rozpůlený a nakrájený na tenké plátky
- 1 ks
středně velká cibule
- oloupaná , nakrájená na tenké plátky
- 2 špetky
mletého černého pepře
- 2 lžíce
citronové šťávy
- 1 špetka
soli
- 2 lžíce
oleje
- nejlépe ořechový
- Na ozdobu
- 3 snítky
natě fenyklu
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 ° C .
- Plech vyložte pečicím papírem nebo pečící folií .
- Nakrájenou zeleninu nasypte do misky.
- Ve středně velkém hrnci nechte rozpustit ghí , dvě lžíce ghí přidejte k nakrájené zelenině ,zeleninu promíchejte a nasypte ji na připravený plech.
- Plech se zeleninou vložte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut, občas promíchejte.
- Do hrnce s rozpuštěným ghí přisypte jáhly a restujte je za stálého míchání přibližně 3 minuty .
- Přidejte 3 špetky soli a horkou vodu , přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasného míchání vařte jáhly do měkka .
- Jakmile jáhly změknou, přeceďte je a nechte je na sítku okapat.
- Okapané jáhly nasypte do velké misky , přidejte pečenou zeleninu , dochuťte solí , pepřem , citronovou šťávou ,přidejte olej a promíchejte .
- Ozdobte natí fenyklu. Podávejte teplé, pokojové teploty nebo vychlazené .
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: