Brambory zapečené se šunkou
Dokonale chutnají, jejich příprava je snadná a přidat do nich můžete celou řadu oblíbených surovin: smetanu, vajíčko, slaninu, klobásu, bylinky nebo sýry všeho druhu.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
1065 kJ / 254 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny14g
sacharidy6g
tuky20g
Ingredience na
- K přípravě
- 8 ks
středně velkých brambor
- 200 g
šunky
- nakrájené na kostičky
- 2 špetky
soli
- Na omáčku
- 4 lžíce
másla
- 1 ks
cibule
- oloupaná , nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky
prolisovaného česneku
- 1 lžíce
hladké mouky
- 400 ml
smetany na vaření
- 0.5 lžičky
sušeného rozmarýnu
- 0.5 lžičky
sušeného oregana
- 0.5 lžičky
sušeného tymiánu
- 200 g
strouhaného sýra
- nejlépe čedar
- Na posypání
- 0.5 hrnku
čerstvé petrželky
- Na vymazání
- 0.5 lžíce
másla
Postup přípravy
- V hrnci nechte rozpustit máslo .
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte 10 minut .
- Přidejte česnek a promíchejte .
- Postupně přidávejte mouku a za stálého míchání připravte jíšku.
- Za stálého míchání vmíchejte smetanu , přidejte rozmarýn , oregano , tymián a smetanu přiveďte k varu .
- Odstavte z ohně a do smetany vmíchejte sýr.
- Předehřejte troubu na 190 ° C .
- Brambory oloupejte a nakrájejte je na plátky silné přibližně 1 cm.
- 1/3 brambor uložte v jedné vrstvě, ( aby se lehce překrývaly ) , na dno lehce vymazané zapékací misky velké přibližně 20 x 20 cm .
- Brambory velmi jemně osolte , přelijte 1/3 omáčky a posypte je 1/3 šunky. Opakujte ještě 2x .
- Misku přikryjte a dejte ji na 15 minut do předehřáté trouby.
- Brambory odkryjte a dejte je zpět do trouby. Snižte teplotu na 175 °C a pečte , až budou brambory měkké .
- Měkké brambory posypte petrželkou .
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: