Dušené telecí maso
Telecí maso je vynikající a určitě si zaslouží své místo na našem stole.
-
1h a 30min
20min příprava
1h a 10min vaření
-
340 kJ / 81 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy5g
tuky5g
Ingredience na
- 400 g
telecího masa na dušení
- 4 lžíce
oleje
- 1 ks
cibule
- nakrájené na klínky
- 450 g
konzervovaných rajčat
- 160 ml
rajčatové šťávy
- 1/2 lžíce
sušeného tymiánu
- 3 ks
středně velké mrkve
- nakrájené na 2 cm kousky
- 1 ks
středně velké vodnice
- tuřín - nahrubo nasekaný
- 1 lžíce
kukuřičné mouky
- 2 lžíce
vody
Postup přípravy
- Z masa odřežte pečlivě všechen tuk z okrajů masa. Maso nakrájejte na kostky a na pánvi s olejem opečte na středním ohni s cibulí dohněda. Tuk pak z pánve odlijte.
- Na pánev k masu přidejte scezená rajčata, rajčatovou šťávu a tymián. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste pod pokličkou 25 minut.
- Přidejte mrkev, tuřín a vařte dalších 25 až 30 minut až je zelenina křupavá. V malé misce rozmíchejte mouku se studenou vodou a přidejte k masu, ještě 5 minut povařte.
TIP:
Vodnice je velmi starobylá zelenina, původem z hor Alžíru. Pěstování vodnice má v Evropě dlouhou tradici, před objevením Ameriky měla podobnou úlohu jako poté brambory. V českých zemích je dnes jako zelenina poměrně neznámá.