60min
20min příprava
40min vaření
470 kJ
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:0g tuky27g sacharidy1g bílkoviny
Výborná marmeláda z třešní.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
3 kg
čerstvých zralých třešní
- nejlépe tmavé odrůdy
600 g
pískového cukru
- na kilo třešňového protlaku
1 balení
pektogelu
- á 40g
3 g
kyseliny citronové
Postup přípravy
Omyté třešně zbavte stopek a pecek.
Třešně zalijte malým množstvím vody a duste doměkka pod pokličkou. Pak prolisujte na sítu nebo rozemelte. Protlak vařte v hrnci 15–20 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidejte čtvrtinu dávky cukru a vařte 5 minut.
1 balíček pektogelu smíchejte s 200 g pískového cukru (množství pektogelu a cukru upravte podle množství protlaku) a vmíchejte do marmelády, po rozpuštění přisypte zbývající cukr a vařte až se cukr zcela rozpustí. Ke konci varu přidejte kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Pěnu, která se vytváří při vaření seberte.
Když marmeláda zhoustne, naplňte ji do sklenic a zavíčkujte, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vyhladnout.
TIP:
Marmeládu můžete před uzavřením skleniček zakápnout rumem. Pokud vám nevadí kousky třešní, třešně nemusíte lisovat na protlak.