Prostreno.cz

Třešňová marmeláda

Výborná marmeláda z třešní.

Ohodnotit
(15 hlasů)
  • 60min

    20min příprava

    40min vaření

  • 471 kJ / 112 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy27g
tuky0g

Ingredience na

  • 3 kg čerstvých zralých třešní - nejlépe tmavé odrůdy
  • 600 g pískového cukru - na kilo třešňového protlaku
  • 1 balení pektogelu - á 40g
  • 3 g kyseliny citronové

Postup přípravy

  1. Omyté třešně zbavte stopek a pecek.
  2. Třešně zalijte malým množstvím vody a duste doměkka pod pokličkou. Pak prolisujte na sítu nebo rozemelte. Protlak vařte v hrnci 15–20 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidejte čtvrtinu dávky cukru a vařte 5 minut.
  3. 1 balíček pektogelu smíchejte s 200 g pískového cukru (množství pektogelu a cukru upravte podle množství protlaku) a vmíchejte do marmelády, po rozpuštění přisypte zbývající cukr a vařte až se cukr zcela rozpustí. Ke konci varu přidejte kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Pěnu, která se vytváří při vaření seberte.
  4. Když marmeláda zhoustne, naplňte ji do sklenic a zavíčkujte, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vyhladnout.

TIP:

Marmeládu můžete před uzavřením skleniček zakápnout rumem. Pokud vám nevadí kousky třešní, třešně nemusíte lisovat na protlak.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Třešňová marmeláda

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat