Rizoto s mušlemi a mořskými plody
Kombinace mořských plodů a rizota povýší tradiční pokrm na nevšední chuťový zážitek. Recept pochází z knihy Jak chutná Andalusie a Jak chutná Itálie z Edice ČT.
-
40min
20min příprava
20min vaření
-
551 kJ / 131 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy11g
tuky6g
Ingredience na
- 1 ks
malé cibule
- 50 ml
olivového oleje
- 240 g
rýže Arborio
- 200 ml
bílého vína
- 350 ml
silného kuřecího vývaru
- 1 snítka
tymiánu
- nebo špetka sušeného
- 50 g
másla na zjemnění
-
sůl
-
bílý pepř
- 40 g
hoblin parmezánu
-
sůl a pepř
- Na omáčku
- 10 stroužků
česneku
- 40 ml
olivového oleje
- 200 g
mušlí - slávky
- 200 g
mušlí - vongole
- 100 ml
bílého vína
- 100 g
sépií
- 100 g
vyloupaných krevet
- 400 g
drcených loupaných rajčat
- nebo Heinz TOMATO FRITO
Postup přípravy
- Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidejte rýži, opražte, zastříkněte vínem, přiveďte k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidávejte víno a kuřecí vývar.
- Rýži za průběžného promíchávání vařte na mírném ohni, dokud není na skus, asi 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochuťte jej solí, pepřem a tymiánem, zjemněte máslem.
- Česnek nakrájený na plátky orestujte na olivovém oleji dozlatova, přidejte mušle, promíchejte a zalijte vínem. Jakmile se mušle otevřou, přidejte sépie a krevety.
- Promíchejte a přidejte Heinz rajčatové pyré nebo drcená rajčata, sůl a pepř.
TIP:
Nemáte-li k dispozici kvalitní rajčata, použijte Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem.