Prostreno.cz

Studené letní rizoto podle Itala

Letní studené rizoto „co dům dal“ (Risotto freddo) se dá jíst třeba na pikniku. Emanuele ho dostával od maminky jako malý kluk, když se šel na celý den koupat k moři.

  • 30min

    20min příprava

    10min vaření

  • 1135 kJ / 271 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny15g
sacharidy19g
tuky12g

Ingredience na

  • 320 g rýže
  • 3 ks vařeného vejce
  • 200 g pražské šunky
  • 1 konzerva tuňáka
  • hrst černých oliv
  • naložené artyčoky
  • snítka čerstvé bazalky
  • citronová šťáva
  • olej extra virgin
  • sůl

Postup přípravy

  1. Nejprve si uvaříme rýži na páře do stadia al dente, ale můžeme ji samozřejmě připravit, jak jsme zvyklí. Pak potřebujeme rýži zchladit, nebo ji necháme zvolna vystydnout. Není to žádný striktní recept, další suroviny si můžeme obměňovat podle momentálních zásob a chuti.
  2. Emanuel prosypává vrstvy rýže nakrájenými černými olivami, šunkou pokrájenou na kostičky, artyčoky, tuňákem, kapary, kousíčky mrkve, plátky natvrdo uvařeného vejce atd. I když je to rýžový salát, nekyselíme ho, pokud ho rovnou nekonzumujeme. Tenhle salát nám totiž vydrží v lednici. Ještě do něj samozřejmě patří olivový olej, s nímž všechno promícháme, bazalka a sůl. Pokud ho chceme pikantnější, můžeme ho před podáváním okyselit citronovou šťávou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Studené letní rizoto podle Itala

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat