Paella
Paella je typické španělské jídlo z rýže, ale výsledný pokrm je méně lepivý než rizoto. Stejně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Nejčastějšími jsou plody moře, kuřecí maso a zelenina. Tradiční paella se připravuje na speciální nízké rovné pánvi.
-
4h a 10min
3h a 10min příprava
60min vaření
-
507 kJ / 121 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy12g
tuky4g
Ingredience na
- 500 g
kuřecího masa
- 500 g
krevet
- oloupaných
- 6 lžic
olivového oleje
- 4 stroužky
česneku
- 2 lžíce
rozmarýnu
- nasekaného
- 5-6 hrnku
kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku
bílého vína
- 1 lžička
šafránu
- 1/2 hrnku
nakrájené červené papriky
- 1/2 hrnku
cibule na kostičky
- 1 ks
klobásy chorizo
- 1 lžička
sladké papriky
- 1 plechovka
loupaných rajčat
- 1/2 hrnku
hrášku
- 1 a 1/2 hrnku
rýže
-
sůl a pepř
Postup přípravy
- Kuřecí maso nakrájejte na větší kousky, kuře a krevety dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce olivového oleje, rozdrcené 2 stroužky česneku a posypte rozmarýnem. Mísu zakryjte a nechte v chladu nejméně 2 hodiny.
- V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, přidejte krevety a 3 minuty opékejte. Přidejte 1 nadrcený stroužek česneku a opékejte dál 1 minutu. Do vývaru přidejte krevetovou směs, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
- Přeceďte vývar a vyndejte krevety. Vývar udržujte teplý.
Na velké pánvi rozpalte zbývající olej a kuřecí kousky opečte z obou stran dozlatova. Dejte opět bokem na talíř.
- Na pánev dejte červenou papriku, cibuli, na kousky nakrájené chorizo a zbývající stroužek česneku(rozdrcený). Restujte 5 minut, dokud není zelenina opečená.
- Přidejte sladkou papriku, promíchejte a chvíli opečte. Přidejte rajčata a vařte asi 3 minuty až se vyvaří šťáva z rajčat. Přidejte rýži, promíchejte a chvíli opečte. Osolte. Kuřecí vývar přiveďte k varu a nalijte asi 4 hrnky do pánve.
- Do zbytku vývaru přidejte šafrán a 1 hrnek přilijte do pánve a nahoru naskládejte kuřecí kousky.
Vařte na mírném ohni bez míchání asi 15 minut dokud se většina vývaru nevstřebá do rýže. Ochutnejte a případně dosolte.
- Přidejte doprostřed pánve krevety a přilijte 1 hrnek vývaru. Vařte dalších 5 minut. Pokud bude rýže tvrdá, přilijte ještě další vývar a povařte. Nahoru nasypte hrášek. Pánev přikryjte alobalem a ještě 5 minut vařte. Sundejte ze sporáku a nechte zakryté ještě dalších 10 minut před servírováním.
Ozdobte citronem.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: