Prostreno.cz

Guláš z hovězí oháňky

Guláš z oháňky je výborný a vydatný pokrm. Recept pochází z knihy Jak chutná Andalusie a Jak chutná Itálie z Edice ČT.

  • 2h a 35min

    20min příprava

    2h a 15min vaření

  • 230 kJ / 55 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy8g
tuky1g

Ingredience na

  • 2 ks hovězí/býčí oháňky - (přibližně 1,5 kg)
  • 4 lžíce zralých rajčat - není-li sezóna sklizně, rajčata skvěle nahradí 80g Heinz rajčatového protlaku
  • 750 g mrkve
  • 1 kg cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kg brambor
  • 1/2 l bílého vína
  • olej
  • šafrán
  • pepř a sůl

Postup přípravy

  1. Oháňky očistěte a nakrájejte na kousky a vložte do hrnce.
  2. Očistěte cibuli a osmahněte ji v hojném množství oleje, sceďte a přidejte k oháňce.
  3. Dále přidejte drobně posekaný česnek, zlehka posekaná oloupaná rajčata nebo Heinz rajčatový protlak a očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, pepř a trochu soli.
  4. Všechny ingredience společně osmahněte, asi 15 minut, a občas promíchejte, aby se nepřipálily. Přidejte víno, zakryjte a pomalu na mírném ohni vařte asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
  5. Po uvaření nechte alespoň 2 hodiny odstát (ještě lépe z jednoho dne do druhého).
  6. Pak očistěte brambory a nakrájejte je na kousky, usmažte a podávejte k oháňce. Tím se omáčka se zeleninou nevpije do brambor.

TIP:

Jako rajčatový produkt můžete do guláše také použit Heinz rajčatový protlak s česnekem nebo rajčatový protlak s bylinkami.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Guláš z hovězí oháňky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat