Prostreno.cz

Rizoto s hlívou ústřičnou

Hlíva je velmi zdravá houba.

Ohodnotit
(17 hlasů)
  • 55min

    15min příprava

    40min vaření

  • 662 kJ / 158 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy20g
tuky6g

Ingredience na

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla na dušení hlívy
  • 2 ks šalotky
  • 150 g rýže
  • 100 ml růžového vína
  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 70 g nastrouhaného čedaru
  • 2 ks kloboučků hlívy ústřičné
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou šalotku a restujte 5 minut. Vsypte rýži a za stálého míchání ji restujte asi 1 minutu, zalijte vínem a dál míchejte, dokud se víno nevstřebá do rýže.
  2. Pak přidávejte naběračkou vývar a stále míchejte až spotřebujete všechen vývar. Rýži uvařte "al dente" neboli "na skus". Nakonec přidejte sýr.
  3. Mezitím nakrájejte na proužky hlívu a poduste ji na oleji s máslem. Hotovou dochuťte solí, pepřem a vmíchejte ji do rizota.

TIP:

Hlíva ústřičná je v posledních letech skloňována ve všech pádech a nutno podotknout, že právem. Jedná se totiž o houbu velmi chutnou, v kuchyni všestranně použitelnou, především ale lidskému zdraví velmi prospěšnou. Pro své naprosto ojedinělé složení látek si vysloužila takové přezdívky, jako například zázračná houba, či elixír věčného mládí.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    67,50g
  • Sacharidy:

    223,14g
    • Cukry:

      15,13g
  • Tuky:

    306,80g
  • Vláknina:

    28,00g

Aktivita pro spálení: 158 kcal

19

minut jízdy na kole

15

minut běhu

47

minut uklízení



Podobné recepty

Studené letní rizoto podle Itala

(24 hlasů)
30min
1109 kJ

Rizoto s mušlemi a mořskými plody

(27 hlasů)
40min
583 kJ

Rizoto se sušenými houbami

(23 hlasů)
35min
801 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Rizoto s hlívou ústřičnou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat