Bramborové taštičky
Klasické bramborové těsto, můžete z něj připravovat řadu vynikajících a jednoduchých jídel. Jedním z nich jsou i taštičky plněné povidly a sypané strouhankou.
-
60min
35min příprava
25min vaření
-
434 kJ / 103 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy17g
tuky3g
Ingredience na
- 600 g
brambor
- 200 g
hrubé mouky
- 150 g
krupice
- 1 ks
vejce
- 100 g
švestkových povidel
- 30 ml
vody
- na rozředění povidel
- 2 l
vody
- na vaření taštiček
- 100 g
strouhanky
- 100 g
moučkového cukru
- 100 g
másla
- 1 špetka
soli
Postup přípravy
- Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouhejte, přidejte k nim sůl, krupici, prosetou hrubou mouku a vypracujete těsto. Část hrubé mouky si ponechte na podsypání.
- Těsto vyválejte na tenčí plát, ze kterého vypíchejte kolečka o průměru asi 6 cm, na jejich střed naneste povidla, vložte do tvořítka a překlopte. Nemáte-li k dispozici tvořítko, kolečko v polovině přeložte, okraje pečlivě stiskněte (nebo těsto nakrájejte na čtverečky a přeložte po naplnění protilehlé cípy a utvořte šátečky).
- Taštičky vložte do vařící mírně osolené vody a zvolna vařte. Musíte je lehce míchat, aby se nepřichytily u dna.
- Uvařené a okapané taštičky prosypte nasucho osmahnutou strouhankou, posypte moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.