Prostreno.cz

Marlenka

(UVNITŘ GALERIE S POSTUPEM) Recept na Marlenku se zdá být složitý, ale hravě ho zvládnete napoprvé. Výsledek stojí za to. Pochutnejte si na dortu podle staroarménské rodinné receptury.

Ohodnotit
(16 hlasů)
  • 3h a 0min

    20min příprava

    2h a 40min vaření

  • 1736 kJ / 415 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy39g
tuky25g

Ingredience na

  • Na krém
  • 300 g másla
  • 1 plechovka salka - kondenzované mléko
  • Na těsto
  • 3 ks vajec
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balení Hery
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky

Postup přípravy

  1. Nejprve si uvařte v neotevřené plechovce salko tak, že ho ponoříte do vody a vaříte 2 hodiny. Poté nechte vychladnout.
  2. V kastrolu si připravte vodní lázeň. Rozpusťte v ní Heru a nechte chvilku vychladnout. Poté přidejte ostatní přísady - vajíčka, cukr, med, sodu, mouku a třete 10 minu nebo asi 3 minuty šlehačem (spirálama).
  3. Vzniklou hmotu si rozdělte na 6 dílů a na pečící papír udělejte z hmoty kolo, které dejte péct na 8 minut na 170 stupňů. Až upečete všechny placky, nechte je vychladnout, než je začnete okrajovat. Na okrajování můžete použít spodek dortové formy.
  4. Zbytky okrajených placek nevyhazujte, rozdrobte je a na závěr s nimi posypete dort.
  5. Když jsou všechny placky stejně zakrojené, začněte slepovat krémem ze salka a másla. Na závěr namažte i povrch, který posypte rozdrobenými odkrojky.
  6. Nechte v ledničce ztuhnout.

TIP:

Klasický medový dort Marlenka, tak jak ho dostanete v restauracích a obchodech, je vyroben bez použití konzervačních látek a umělých barviv. Díky svému složení nese jako jediný dort v České republice označení NATURAL PRODUCT.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Marlenka

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat