Prostreno.cz

Jidáše

Jednoduché kynuté pečivo přislazené medem se podle tradice peče z různě stočených pramenů těsta.

Ohodnotit
(6 hlasů)
  • 2h a 10min

    1h a 45min příprava

    25min vaření

  • 1516 kJ / 362 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy42g
tuky17g

Ingredience na

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml polotučného mléka - např. Bohemilk
  • 100 g květového medu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 g farmářského másla - např. Tatra
  • 2 ks žloutků - např. z podestýlkových vajec Schubert
  • 1 ks rozšlehaného vajíčka - nebo zbylé bílky na pomašlování
  • 1 hrst mandlí - na posypání
  • Na ozdobu
  • 5 ks koření hřebíček

Postup přípravy

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosetou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout.
  2. Poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako očička. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    78,70g
  • Sacharidy:

    261,35g
    • Cukry:

      91,00g
  • Tuky:

    186,20g
  • Vláknina:

    13,80g

Aktivita pro spálení: 362 kcal

45

minut jízdy na kole

34

minut běhu

108

minut uklízení



Podobné recepty

Sladký pletenec

(11 hlasů)
50min
1209 kJ

Uzlíky s marcipánem

(10 hlasů)
30min
1985 kJ

Jidáše

(11 hlasů)
2h a 10min
1549 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jidáše

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat