Prostreno.cz

Focaccia se šalvejí a česnekem

Focaccia je plochý italský chleba z bílé mouky. Poznáte ho jednoduše: podle dolíčku na horní straně a výrazné chuti po česneku a bylinkách, nejčastěji šalvěji, ale i rozmarýnu nebo oreganu. Někdy bývá posypaný nasekanými černými olivami nebo kolečky cibule.

Ohodnotit
(14 hlasů)
  • 3h a 15min

    2h a 45min příprava

    30min vaření

  • 1508 kJ / 360 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny10g
sacharidy63g
tuky8g

Ingredience na

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 hrnků bílé chlebové mouky - cca 600 g
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 4 stroužky česneku - nasekané
  • Na posypání
  • 10 lístků čerstvé šalvěje - nasekané
  • Na potření
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  1. Droždí rozmíchejte se třemi lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijte dalších 270–320 ml vlažné vody, promíchejte a přidejte olej.
  2. Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte tekutinu s droždím a vypracujte měkké těsto.
  3. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8–10 minut hněťte, aby bylo krásně vláčné a pružné, pak jej dejte do olejem vymazané mísy, seshora potřete olejem, zakryjte utěrkou a nechte hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu a opatrně do něj zapracujte nasekanou šalvěj.
  5. Pak ho rozdělte na dva bochníky, vyválejte do placek o průměru 25 cm, přendejte na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a nechte další půlhodinu kynout.
  6. Pak do placek udělejte prsty hluboké důlky a nechte opět půl hodiny kynout.
  7. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C.
  8. Nakonec chleby potřete olivovým olejem, zasypte česnekem a lístky šalvěje a dejte na 25 až 30 minut péct do předehřáté trouby
  9. Vyndejte, nechte lehce zchladnout a ihned podávejte




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Focaccia se šalvejí a česnekem

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat