Prostreno.cz

Pivní chléb

Chléb z tmavé žitné mouky.

Ohodnotit
(12 hlasů)
  • 4h a 20min

    3h a 30min příprava

    50min vaření

  • 1016 kJ / 242 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy49g
tuky1g

Ingredience na

  • 350 g hladké mouky - např. mlýny J. Voženílek
  • 150 g žitné mouky tmavé chlebové - např. Penam
  • 290 ml tmavého piva - např. Bernard
  • 10 g soli
  • 20 g droždí
  • 5 g drceného kmínu

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do piva, pořádně promíchejte, do směsi prosejte obě mouky promíchané se solí a přidejte i kmín.
  2. Hněťte, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidejte trochu hladké mouky. Počítejte ale s tím, že během kynutí těsto ještě „vyzraje“ a bude zpracovatelné lépe. Nechte hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujte a vložte do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2–3 hodiny).
  3. Troubu rozehřejte na 220 °C, dospod položte kastrolek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopte na rozpálený plech a pečte, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě.
  4. Úžasně bude chutnat s farmářským máslem a pažitkou.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    46,10g
  • Sacharidy:

    215,30g
    • Cukry:

      2,00g
  • Tuky:

    24,40g
  • Vláknina:

    16,00g

Aktivita pro spálení: 242 kcal

30

minut jízdy na kole

23

minut běhu

72

minut uklízení



Podobné recepty

Chléb s čedarem

(20 hlasů)
60min
895 kJ

Chléb s ovesnými vločkami

(19 hlasů)
1h a 5min
983 kJ

Sýrový celozrnný chléb

(17 hlasů)
2h a 25min
1166 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Pivní chléb

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat