Prostreno.cz

Pivní chléb

Chléb z tmavé žitné mouky.

Ohodnotit
(12 hlasů)
  • 4h a 20min

    3h a 30min příprava

    50min vaření

  • 995 kJ / 237 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy48g
tuky1g

Ingredience na

  • 350 g hladké mouky - např. mlýny J. Voženílek
  • 150 g žitné mouky tmavé chlebové - např. Penam
  • 290 ml tmavého piva - např. Bernard
  • 10 g soli
  • 20 g droždí
  • 5 g drceného kmínu

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do piva, pořádně promíchejte, do směsi prosejte obě mouky promíchané se solí a přidejte i kmín.
  2. Hněťte, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidejte trochu hladké mouky. Počítejte ale s tím, že během kynutí těsto ještě „vyzraje“ a bude zpracovatelné lépe. Nechte hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujte a vložte do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2–3 hodiny).
  3. Troubu rozehřejte na 220 °C, dospod položte kastrolek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopte na rozpálený plech a pečte, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě.
  4. Úžasně bude chutnat s farmářským máslem a pažitkou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pivní chléb

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat