Losos s vlažným brusinkovým hořčičným nálevem
Losos je takovou rybí celebritou: všichni ho znají, všem chutná, je všude dostupný a za všech okolností vypadá dobře (možná až podezřele dobře na to, jak je zdravý).
-
60min
30min příprava
30min vaření
-
695 kJ / 166 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy4g
tuky9g
Ingredience na
- 500 g
lososového filé
- 4 špetky
soli
- 4 špetky
mletého černého pepře
- 4 lžíce
oleje
- 1 větvička
rozmarýnu
- 1/2 ks
bio pomeranče
- nastrouhaná kůra
- 100 ml
rybího vývaru
- 1 ks
jarní cibulky
- 2 lžíce
hrubozrnné dijonské hořčice
- může být i kremžská
- 2 lžíce
bílého vinného octa
- 30 g
sušených brusinek
- 200 g
zeleného chřestu
- Na ozdobu
- 1 hrst
řeřichy
Postup přípravy
- Lososový filet opláchněte, nakrájejte na 4 stejné porce a ochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte lžíci oleje v teflonové pánvi, přidejte rozmarýn, pomerančovou kůru a krátce osmahněte lososa po obou stranách.
- Opečená filé dejte na menší plech s pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 80 °C (60 °C v horkovzdušné troubě), aby zůstalo teplé.
- Rybí vývar nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu.
- Očistěte a pokrájejte jarní cibulku a povařte ji ve vývaru doměkka.
- Přelijte vývar skrze síto do mísy.
- Smíchejte hořčici, ocet a zbylý olej, přimíchejte brusinky.
- Opláchněte chřest a okrájejte tlusté konce, povařte 4–5 minut v horké vodě.
- Naaranžujte chřest spolu s filé a ještě teplým hořčičným nálevem v misce na talíř.
- Podávejte posypané řeřichou. Podávejte s bagetou jako předkrm. Jako hlavní chod můžete podávat s rýží.