Prostreno.cz

Cizrna na paprice

Cizrna je poměrně dobře stravitelná luštěnina chutnající po oříšcích. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce pak železa, vápníku, hořčíku a draslíku.

Ohodnotit
(15 hlasů)
  • 1h a 5min

    15min příprava

    50min vaření

  • 568 kJ / 135 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy15g
tuky6g

Ingredience na

  • 200 g sušené cizrny ABio
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks větší cibule - nakrájené najemno
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 ks většího pórku - nakrájený našikmo
  • 1 balení smetany nebo sójové smetany
  • K podávání
  • 1 ks citrónu ABio - šťáva

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte přes noc.
  2. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody, přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku.
  3. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35 – 40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné.
  4. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku.
  5. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla, přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši.
  6. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte.
  7. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citrónovou šťávou a krátce prohřejte.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Cizrna na paprice

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat