Prostreno.cz

Luštěninová polévka

Netradiční recept na luštěninovou polévku, která zasytí i největší jedlíky.

Ohodnotit
(22 hlasů)
  • 1h a 20min

    20min příprava

    60min vaření

  • 508 kJ / 121 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy14g
tuky5g

Ingredience na

  • 3/4 skleničky fazolí
  • 3/4 skleničky hrachu
  • 2 l hovězího vývaru
  • 1 ks vejce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky pepře

Postup přípravy

  1. Hrách a fazole propláchněte, zalijte vařící vodou a nechte přes noc namočené. Další den sceďte.
  2. Do hrnce dejte vývar, přidejte fazole, hrách a bobkový list. Vařte, až jsou luštěniny měkké.
  3. Mezi tím dejte do mísy mleté maso, podle chuti osolte, ochuťte pepřem a přidejte vejce. Dobře promíchejte.
  4. Udělejte malé kuličky a uvařte je v mírně osolené vodě. Hotovou polévku osolte a přidejte majoránku.
  5. Polévku dejte na talíř a přidejte pár masových kuliček.

TIP:

Doba máčení luštěnin není jednotná: čočka se namáčí asi 3-5 hodin, zelená sója asi 6 hodin a fazole, hrách, cizrna či žlutá sója 10-12 hodin. Protože luštěniny nadýmají a bývají pro mnoho lidí nesnadno stravitelné, je vhodné používat specifický způsob úpravy: vařte je s přísadami, které nadýmání zmírňují (majoránka, saturejka, kmín, bazalka, fenykl).





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Luštěninová polévka

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat