Prostreno.cz

Velikonoční bochánek

Bochánek trochu jinak… s pomerančovou šťávou, rumem a hruškovicí.

Ohodnotit
(12 hlasů)
  • 3h a 0min

    2h a 15min příprava

    45min vaření

  • 1443 kJ / 345 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy56g
tuky8g

Ingredience na

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks pomeranče - šťáva
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 100 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžíce hruškovice
  • 4 kostky cukru
  • Na potření
  • 1 ks žloutku

Postup přípravy

  1. Droždí smíchejte se lžící cukru, troškou mouky a vlažným mlékem. Nechte na teplém místě vykynout.
  2. Do mísy prosejte sůl a mouku, uprostřed udělejte důlek a do důlku nalijte kvásek.
  3. Přidejte změklé máslo, cukr, vejce, pomerančovou šťávu, citronovou a pomerančovou kůru, rum a hruškovici. Dřevěnou vařečkou dobře vymíchejte a na pomoučeném vále vypracujte rukama hladké těsto.
  4. Těsto nechte na teplém místě vykynout.
  5. Těsto vytvarujte do bochníku, položte na plech vyložený pečícím papírem, nebo do formy a nechte ještě 30 minut kynout.
  6. Potřete rozšlehaným žloutkem.
  7. Kostkový cukr nasekejte na menší kousky a bochánek posypte.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 45 minut. Na prvních 30 minut pečení přikryjte bochánek alobalem.

TIP:

Podle kvality mouky můžete potřebovat více mouky, případně více mléka.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Velikonoční bochánek

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat