Prostreno.cz

Chléb bez hnětení

Není nad vlastnoručně upečenýchleba, upéct si chléb doma, není nijak složité. Příprava je sice poněkud zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.

Ohodnotit
(25 hlasů)
  • 19h a 0min

    18h a 0min příprava

    60min vaření

  • 985 kJ / 235 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy49g
tuky1g

Ingredience na

  • 3 hrnky hladké mouky - + na podsypávání
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 3/4 lžičky sušeného droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • Na posypání
  • 1 lžička drceného kmínu

Postup přípravy

  1. Na přípravu chleba potřebujete litinový hrnec nebo skleněnou kulatou zapékací mísu s pokličkou, ve které budete chleba péct. Je nutné před pečením, než dáte těsto do hrnce, nebo mísy, nádobu předehřát.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, sůl a vše promíchejte, potom přilijte vodu a krouživým pohybem jedné ruky vypracujte lepkavou hmotu, přikryjte potravinovou fólii a nechte na teplém místě kynout 12 – 14 hodin.
  3. Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní pomocí stěrky na těsto nakynutou hmotu, těsto je opravdu řídké! Zaprašte moukou a hmotu roztáhněte na větší obdélník.
  4. Placku přeložte jako obálku – všechny čtyři rohy do středu, nechte na vále odpočinout 15 minut.
  5. Zkuste hmotu zformovat do tvaru koule (nejde to moc dobře) a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky, přeloženou stranou dolů.
  6. Troubu předehřejte na 230 °C ,těsto vložte do předehřátého hrnce, nebo skleněné zapékací misky, posypte kmínem, přiklopte pokličkou a dejte do trouby, pečte cca 30 minut.
  7. Po třiceti minutách odkryjte a pečte ještě 20 – 30 minut.

TIP:

1 hrnek hladké mouky můžete nahradit moukou chlebovou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Chléb bez hnětení

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat