Prostreno.cz

Vánoční štola

Německé vánoční pečivo, jde o jakousi obdobu naší vánočky. Ale chuťově je štola úplně jiná: hutnější, sladší a obsahuje kromě rozinek a mandlí i kousky marcipánu a kandované ovoce.

Ohodnotit
(38 hlasů)
  • 4h a 40min

    3h a 50min příprava

    50min vaření

  • 1605 kJ / 383 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy41g
tuky19g

Ingredience na

  • 50 g droždí
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 špetky soli
  • 250 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 100 g marcipánu
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 50 g kandovaných třešní
  • Na posypání
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka nechte vzejít kvásek.
  2. Prosejte mouku se solí, přidejte 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout.
  4. Mandle nasekejte na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájejte a zapracujte do těsta.
  5. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložte.
  6. Štolu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C. Štolu pečte 50 minut.
  8. Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, zakryjte štolu alobalem.
  9. Horkou štolu pomašlujte 100 g rozpuštěného másla a posypte moučkovým cukrem.

TIP:

Marcipán zpracujte se dvěmi lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Vánoční štola

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat