Prostreno.cz

Cuketa posílí pocuchané nervy

Kousek dortu, kopeček zmrzliny nebo tabulka čokolády – a svět je zase v pořádku. Nebo snad ne? Jaké potraviny vám nervy skutečně obalí a dá se sníst „moudro“?

Na svou stravu máme většinou docela velké nároky – měla by posilovat srdce a nervy, udržovat krásu vlasů a podporovat činnost mozku. Vliv na naši inteligenci strava sice nemá, ale jinak ze zdravé a vyrovnané výživy může nakonec profitovat celé tělo.

Mozek egoista

Náš mozek potřebuje jídlo, aby mohl pracovat řádně. Dalo by se říct, že mozek je docela sebestředný, protože v první řadě myslí jenom na to, aby zaopatřil sám sebe. Teprve potom určuje, jak rozdělit zbylou energii do zbytku těla. Nejraději má energii z glukózy, jednoduchého cukru, který je například v běžném cukru. Vezme si polovinu denní dávky – a ve stresu dokonce až 90 procent.

Obalte si nervy

Lze si obalit nervy preventivně? Samozřejmě. Minimálně je možné zásobit své tělo tak, aby bylo dlouhodobě výkonné. K tomu se skvěle hodí lehce stravitelné pokrmy, protože když se tělo nemusí zaměstnávat trávením, tak rychle se neunaví. Kromě toho potřebuje tělo dostatek tekutin – voda je pro tělo dokonalý elixír života.

Podmáslí nebo vejce vařené natvrdo jsou ideální na svačinu. I zelené smoothie například s ovesnými vločkami se hodí na posílení koncentrace. Pokud si chcete posílit nervy dlouhodobě, zařaďte na svůj jídelníček pravidelně cukety. Obsahují hodně vitaminu B1, který udržuje naši duševní výkonnost.

Také potraviny bohaté na vitaminy B12 vaší hlavičce pomohou. Na nákupní seznam si tak napište mléčné výrobky, vejce a maso. Hrají ve výživě nervů důležitou roli, protože aktivují buněčné a nervové dráhy.

Zdroj: life line, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat