Prostreno.cz

Jak poznat čerstvá vejce

Převážně bílkovina a tuk. Tak to je tolik oblíbené vejce, které je alfou a omegou jídel i moučníků. Jak ale poznat to čerstvé? Jde to okem, malým vodním pokusem i rozklepnutím. Všechny tři způsoby se vám za každých okolností náramně hodí!

Naše babičky si vejce zkušeně prohlížely a měly tři hlavní finty, jak rozeznat „zrno od plev“. Čerstvé kousky jsou poněkud průhledné, zkažené naopak neprůhledné, což je informace, která se v supermarketu dá vyzkoušet. Druhá možnost ovšem nikoli.

Vodní test

Čerstvá vejce jsou těžká a potopí se ve vodě, kdežto zkažená jsou lehčí a naopak plavou na hladině. (Je to způsobeno vyvinutím hnilobných plynů, které vejce dělají lehčí. Zároveň čerstvé vejce má na své širší straně malou vzduchovou bublinu. Ta se postupem času stále zvětšuje, což ho logicky nadnáší.)

Jako třetí metoda určující kvalitu se jeví rozklepnutí vejce na talířek. V případě, když drží pohromadě, žloutek je pevný, nikam neutíká a zároveň ho obklopuje téměř stejný pevný kruh bílku, jedná se o čerstvé vejce vhodné k použití třeba na domácí majonézu (ta v bramborovém salátu, který nás zanedlouho čeká, chutná skvostně).

Ale ani pokud bílek se žloutek splývají, není nic ztraceno. Sice se uvádí, že tato vejce jsou stará zhruba dva týdny, ale pořád se hodí třeba do buchet a koláčů. Zbavovat se jich proto nemusíte, tedy pokud nezapáchají.

Údaje pro zákazníka

Záleží vám taky na tom, z jakého chovu vejce pochází? Tak to kromě průhlednosti a schopnosti potopit se pod hladinu zkoumejte i razítka. Kód označuje metodu chovu (0-3, přičemž trojka pochází z klecového chovu, dvojka se chová v halách s podestýlkou, jednička má to štěstí, že zná venkovní výběh a slunce, nulou se označují vejce v bio kvalitě), zemi původu a číselné označení konkrétního hospodářství. Možná vám tyto údaje příště usnadní rozhodování. A schválně, jestli víte, odkud se bere ten smrdutý zápach zkažených vajec? Možností je několik.

Buď bakterie vniknou skrz porézní vápennou skořápku a tam se začnou množit, nebo za příšerný smrad mohou plísně, které produkují sirovodík nebo zelenkavé barvivo. Odtud pochází, že zkažená vejce tak ohavně páchnou a jsou zeleně zbarvena.

Tip: Správné skladování je velmi důležité. Ideální teplota je kolem 8 °C, proto vejce vyndávejte nejdříve hodinu před samotným použitím, jinak riskujete rychlejší kazivost. Vejce také neukládejte do blízkosti potravin náchylnějších k plesnivění. Měla by se držet stranou i od aromatických surovin, jejichž pach se snadno dostane do skořápky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat