Prostreno.cz

Jak zvládnout předvánoční stres?

Určitá úroveň napětí v předvánočním období plném shonu je normální. Většina lidí se tlaku snaží přizpůsobit, jenže pokud je ho příliš, může to mít negativní dopad na emoční i fyzickou pohodu. Jak se se stresem co nejlépe vyrovnat?

Už teď vás užírá pocit napjatosti a o slovo se hlásí panika z nedostatku času a spánku na úkor vánočních příprav? Zkuste triky expertů. Pomohou vám uvolnit se…

Udělejte rozpis

Partner není vševědoucí. Neví, s čím potřebujete pomoct nebo co je třeba zařídit. Rozdělte si úkoly v domácnosti a připravte něco jako rodinný rozvrh. Počítejte s úklidem, pečením cukroví, nákupem i balením dárků. Čím přesnější harmonogram, tím lépe. Do rozpisu samozřejmě zahrňte i děti. Ty mohou být nápomocny při lehčích úkolech.

Nepodléhejte panice

Ještě tohle, pak tamto, jéje, na to se zapomnělo… Jistě, to se stává. Nebuďte na sebe příliš tvrdí a rozhodně se neviňte z toho, že věci nevycházejí podle plánu. Místo toho se zhluboka nadechněte, okysličte mozek a prostě jděte dál.

V momentech, kdy cítíte, že je toho na vás moc, pusťte si k úklidu nebo pečení meditační a relaxační hudbu. Podle některých odborníků je to sice takový malý „laciný“ trik, ale účinný. Stejně jako cvičení. Možná to vypadá hloupě, když si mezi první a druhou tunou práce uděláte 15 minut přestávky na fyzickou aktivitu, ale věřte tomu, nebo ne, cvičení snižuje uvolňování kortizolu a zlepší vaše reakce na stres. Méně nervozity rovná se více šťastných konců!

Omezte nápoje s kofeinem

Už se vidíte, jak nestíháte? První, co vás napadne, je ubrat na spánku a přidat si čas navíc. S tím souvisí i zvýšená spotřeba kofeinu. Jenže právě ten zvyšuje produkci stresového hormonu. Sice tedy stihnete udělat ještě jeden plech, ale ve výsledku se budete cítit hůř. Proto kofeinové nápoje radši nahraďte velkým množstvím čisté vody.

Svěřujte se

Ano, kamarádka sice tvrdí, že už má napečeno 10 druhů cukroví, ale to ještě neznamená, že zvládá všechno ostatní. Berte její slova s rezervou, ale zároveň si u ní postěžujte, že vy takové štěstí nemáte. Proč? Psychologové zastávají názor, že jakmile druhého zasypete svými problémy, stanou se méně intenzivní – a vy se budete cítit lépe. Když to nezabere, rozbijte třeba starý talíř. I taková blbina zabírá.

Nastavujte priority

V předvánočním shonu je nutné pečlivě zvážit, které věci mají přednost a které ne. Pokud to neuděláte a navíc se dostanete do časové tísně, stres vás neopustí. Opravdu, letos ty speciální sušenky nebudou. A taky místo šesti druhů cukroví se spokojíte s pěti. Nesrovnávejte se s ostatními a nastavte si vlastní pravidla. To se kvůli svátkům chcete odrovnat?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat