Prostreno.cz

Šikovný spojenec při úklidu? Kartáček na zuby

Nevyhazujte starý zubní kartáček, který už se nehodí ke svému původnímu účelu, tedy čištění chrupu. Pěkně ho vydezinfikujte a uložte k ostatním pomocníkům na úklid. Dlouho si tam neodpočine, kartáček totiž využijete při nejrůznějších zapeklitých úkolech.

K čemu kartáček na zuby využijete? Tak například k čištění…

…sporáku.

Občas se stane nějaká nehoda a sporák vypadá jako po výbuchu. Do všech spár a zákoutí většinou nemá houbička šanci se dostat (máte-li klasické plynové hořáky, jistě víte, o čem je řeč). Pokud ale aplikujete malé množství čisticího prostředku na kartáček a pustíte se do drhnutí, bude po chvíli sporák zase jako nový. I v nepřístupných místech!

…odkapávače na nádobí.

Ve všech těch mřížkách a záhybech odkapávače se díky vlhku daří nejrůznějším mikroorganismům a plísním. A ty na čistém nádobí rozhodně mít nemusíme. Abychom opravdu mohli vyčistit všechny, zkuste kartáček na zuby. Dostane se i do těžko přístupných míst a díky štětinám si poradí s plísní a spol. lépe než obyčejný hadřík.

…spár mezi kachličkami.

To můžete mít sebelepší čisticí prostředek, ale pokud jednou za čas pěkně nezakleknete a spáry mezi dlaždicemi nevydrhnete, můžete si o jejich bělostné čistotě nechat jen zdát. Úplně nejlíp k čistění spár poslouží zubní kartáček. Má totiž ten správný rozměr, aby vyčistil celou šíři spáry (klasické široké kartáče mohou vynechat okraje či hlubší místa spár).

…vodovodního kohoutku.

Na spodní straně kohoutku či v jeho bezprostřední blízkosti se bakteriím líbí. Jsou pěkně ve vlhku a teplu, a tak se mohou nerušeně a spokojeně množit. A to není nic, co bychom v blízkosti zdroje pitné vody rádi viděli. Proto vezměte kartáček, naneste na něj mýdlo (stačí obyčejné) a kohoutek s ním pěkně vyčistěte (především zespodu, tedy tam, odkud vytéká voda – pak jen dostatečně nechejte vodu odtéct, ať si do sklenice nenapustíte i zbytky mýdla). Kartáčkem namočeným v octu pak můžete vyčistit vodní kámen usazený v okolí kohoutku.

…fénu.

Na fénu se v místech, kudy „nasává“ vzduch, usazují hory prachu. A ty snižují výkon a posléze i životnost vysoušeče vlasů. Z úzké mřížky prach jen těžko dostanete, ovšem pokud si na pomoc vezmete suchý kartáček na zuby, je za chvíli po problému.

…klávesnice.

V počítačové klávesnici se hromadí spousta věcí – od prachu přes vlasy až po drobky ze svačiny, kterou jsme slupli během práce. Aby se klávesy ve špíně „neutopily“, odpojte klávesnici od počítače, nakloňte ji na stranu a jemným suchým kartáčkem čistěte mezi jednotlivými písmenky.

…voskovek na zdi.

Pokud si vaše dítko splete zeď s uměleckým plátnem, na které může popustit uzdu své fantazii a voskovkám, nepanikařte, ale vezměte kartáček na zuby, naneste na něj trochu zubní pasty (nebo pěny na holení) a malůvky jemně vyčistěte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat