Prostreno.cz

Kosmetika z čaje rooibos. Jak vyčarovat jemný krém?

Rooibos je nejen nápoj připravovaný z keře nazývaného čajovec kapský z čeledi bobovitých, ale taky skvělá kosmetická přísada. Až si sami připravíte úžasný masážní olej či jemný krém na obličej, už nikdy nebudete chtít nic jiného!

V Jižní Africe by se snad nenašel nikdo, kdo by neznal čaj rooibos, ten, který je tak dlouho proslulý nejen díky svým léčebným účinkům, ale také skvělé chuti.

Mimochodem, víte že rooibos v překladu znamená červený keř? Tato rostlina bohužel nemá příliš dlouhý život. Produktivní je jen asi 10 let, potom musí ustoupit mladším. Když keř zaniká, zbarvuje se do ohnivě červené. To dalo jméno keři i čaji.

Něco jako první pomoc

Důležité ale je, že rooibos obsahuje právě ty látky, které potřebujete pro matné vlasy bez lesku, lámající se nehty, stres, podrážděnost… Hlavním „dělníkem“ je totiž železo, které není jako u jiných druhů čaje vázáno na třísloviny, a je tak tělu k dispozici. Dále nelze nezmínit také měď a dostatek vitaminu C.

Pokaždé, když si tedy nebudete vědět rady se svým vzhledem nebo psychikou, připravte si čaj rooibos, vypijte ho, nebo do něj ponořte nehtym či jím přelijte svoje vlasy. To ale není všechno. Připravit si můžete masážní olej nebo jemný krém na obličej. Tady jsou postupy.

Masážní olej z rooibosu

Potřebujete:

  • 20 gramů rooibosu
  • 0,25 litru oleje z pšeničných klíčků

Příprava: Rooibos dejte do lahve se širokým hrdlem. Přilijte k němu olej a vše dobře protřepte. Láhev uzavřete a olej nechte stát na teplém místě tak dlouho, doku se nezbarví dočervena (minimální lhůta je 3 týdny). Následně přeceďte přes jemné sítko, olej nalijte do tmavých skleněných lahviček a uložte na temnější místo. V rooibosu obsažené látky, flavonoidy, vitaminy C a E a rovněž ony třísloviny působí dohromady tak, že kůži zásobují vodou a propůjčují jí růžový nádech bez vrásek. Vaše pleť bude tento masážní olej milovat!

Jemný krém na obličej

Potřebujete:

  • 100 mililitrů destilované vody
  • 2 lžičky rooibosu
  • 15 gramů včelího vosku (k dostání v lékárně nebo v obchodech s přírodní kosmetikou)
  • 50 gramů lanolinanhydridu (vážený lanolin je k sehnání taktéž v lékárně)
  • 125 mililitrů mandlového nebo jojobového oleje
  • 1 lžičku včelího medu

Příprava: Vodu uveďte do varu, zalijte jí rooibos a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte. Ve vodní lázni nechte rozpustit včelí vosk, lanolin a olej. Postupně za stálého míchání přidávejte dávku. Med zamíchejte do vlažného krému. Dejte do kelímků vymytých alkoholem. Spotřebujte zhruba do dvou měsíců.

Zdroj: Síla čaje, Christina Kempe





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat