Prostreno.cz

Masopust a jeho tradice. Co všechno o něm nevíte?

Masopust v kalendáři nehledejte. Přesto čím dál víc lidí ví, na který den připadá. Co všechno o něm víte? Patří mezi orgie plodnosti!

Nejde o církevní svátek, nicméně jeho termín se určuje podle Velikonoc. Odehrává se před Popeleční středou, která zahajuje předvelikonoční postní období. A protože Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, může být masopustní neděle v rozmezí od 1. února až do 7. března. V letošním roce vychází konkrétně na 28. února, tedy poslední únorový den. A co je to vlastně zač?

Tohle tedy ne!

V Indiculus superstitionum et paganiarum (762 našeho letopočtu), tedy v jakési příručce pro misionáře, se masopust – v překladu oplzlé únorové slavnosti, přísně zakazují. Protože se ale napůl obrácené ovečky nechtějí těmito zákazy řídit, začaly se svátky pozdní zimy vykládat jako „doba půstu“. Původně však neměl masopust (Fastnacht) nic společného s půstem (fasten).

Oplodňování? Ale no tak…

Slovo Fastnacht vzniklo podle obyčeje Faseln (bláznit či oplodňovat) – termín pocházející zhruba z 12.-15. století. Zkrátka a dobře, původně je to nevázaná orgie plodnosti. Tehdy se pořádaly divoké a hlučné průvody, „k probuzení zrna“, „aby se probral len“. I masky měly svoje opodstatnění.

Zaháněly početné duchy přinášející nemoci a přízraky zimního období, tak jako je tomu ještě dnes v alemanských Fasnet. (Slaví se třeba v jižním Německu. Tak zvaný švábsko alemanský masopust.) Dnes už se zrno neprobouzí, ale i tak je masopust obdobím plným zvyků. (O masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány písemné zprávy již ze 13. století.)

Jídlo, pití, veselice

Na tučný čtvrtek („tučňák“) je vhodné nacpat se k prasknutí, protože větší porce jídla a pití zaručí sílu na celý rok. Následuje taneční neděle, jejíž název napovídá, že je to den plný společnosti, zábavy a tanců.

Ostatně, taky se po bohatém obědě můžete sebrat a jít si „skočit botou“ Asi to tedy nebude na návsi a veselí se pravděpodobně neprotáhne až do půlnoci, ale i tak to bude příjemná změna pracovního života. Mimochodem, dřív se konal jistý „mužovský bál“, což znamenalo, že svobodným byl vstup zakázán. Tancovat tak směli jen ženatí a vdané.

Masky musí být pohoštěny!

A konečně maškarní úterý. Průvody, divadelní hry, maškary, kam se podíváš. Kdyby se stále dodržovaly tradice, tak by masky, mezi které tradičně patřil medvěd, kobyla či kozel, byly všude pohoštěny (obvykle pálenkou nebo pivem – a něčím k zakousnutí). Pokud tedy potkáte průvod, víte, co máte dělat…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat