Prostreno.cz

Jak podle psychologů docílit domova bez stresu

Domov by měl být oázou klidu, místem, kde se cítíme dobře a zapomeneme na všechny starosti, které jsme celý den řešili. Že to zní až příliš dobře na to, aby to mohla být v praxi pravda? Ale kdepak! Zařízení bytu dokáže významně ovlivnit, jak se cítíme. A aby nám v něm bylo co nejlépe, stačí často maličkosti. Které doporučují odborníci?

Jak podle psychologů docílit domova, kde si na vás nějaký ten stres nepřijde?

Světlé barvy

Podle studie otištěné v časopise Monitor on Psychology na člověka nejlépe působí stěny ve světlých tónech modré, zelené, levandulové… Zkrátka v barvách, jež dokáží přirozeně uklidnit a navodit atmosféru harmonie a pohody.

Přirozené světlo

Využijte každý moment, kdy vám do bytu proudí sluneční paprsky! Přirozené světlo je přátelské k našim biologickým rytmům, navíc dokáže zvednout náladu a zahnat chmury. Že nemáte okna situovaná tak, že by propouštěla velkou „dávku“ světla? Pak si při svícení nepomáhejte ostrým, bílým světlem, ale zkuste se porozhlédnout po žárovkách, jež co nejvíc napodobují světlo přirozené.

Kousek zeleně

Že vám výhled z okna neposkytuje zrovna tolik doporučovaný pohled na krásy přírody? Pak budete muset pozvat přírodu přímo do bytu. Studie publikovaná v časopise Professional Psychology: Research and Practice doporučuje nejen rostliny v květináči, ale za pozitivně působící považuje také například obrazy či fotografie zachycující krajinu.

Pastva pro oči

A když už jsme u přírody – na naši psychiku také pozitivně působí akvárium s rybičkami. Nejenže je oním kouskem přírody, který můžete přinést do bytu, ale navíc pozorování rybek patří k činnostem, jež člověka dokáží uklidnit a odvést jeho myšlenky od problémů.

Dokonalé posezení

Vybíráte křesla či gauč? Pak tento proces nepodceňujte! Volte „posezení“, které bude co nejpříjemnější, a umístěte ho tak, aby na sebe hosté snadno viděli. Pro intuitivní pocit bezpečí by mělo být z křesla či gauče vidět na dveře místnosti. Kromě toho se musíte cítit především pohodlně – skvělá jsou například vysoká křesla, která poskytnou dokonalý komfort vašim zádům (máte-li na půdě ušák po babičce, máte vyhráno).

Živá konverzace

Jaký máte jídelní stůl? Takový, abyste se kolem něj pohodlně vešli a ještě na sebe viděli, když nad pochoutkami probíhá konverzace? Pak jste podle odborníků na dobré cestě. Právě rozhovory s rodinou či přáteli hrají důležitou roli v životě každého z nás, a tak bychom jim měli poskytnout ty nejlepší podmínky. Někteří psychologové dokonce doporučují pořízení kulatého stolu, u něhož na sebe vidí opravdu všichni.

Minimální chaos

Udržovat organizovaný domov je někdy pořádná fuška. Ale vyplatí se to. Poházené předměty tam, kde nemají co dělat, mohou přispívat ke stresu. To samé ovšem platí o místnostech příliš přeplněných nábytkem a dalším vybavením, které jen málokdy působí organizovaně. Zkuste proto svůj byt zbavit chaosu, jak jen to půjde. Hned se vám bude lépe dýchat!

Pozor na dekorace

Ostatně když už jsme zmínili chaos, často za něj mohou i dekorační předměty či suvenýry, kterými jsou naše byty přímo napěchovány. Samozřejmě je důležité, aby domov působil útulně, k čemuž nejrůznější doplňky přispívají, ale nic se nesmí přehánět. Nechce se vám suvenýry a spol. vyhazovat, protože k nim máte osobní vzpomínky? Nezoufejte! Prostě z nich část na půl roku ukliďte někam do krabice a pak je vyměňte za ty, jež máte právě vystavené.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat