Prostreno.cz

Příprava večírku či oslavy bez stresu. Detailní plán den po dni

Pokud se chystáte uspořádat formální či neformální večírek nebo velkou oslavu, s dobrou organizací času to jistě zvládnete levou zadní, i když to pro vás bude poprvé. První větší akce přináší mnoho otázek a také nástrah. Rozhodně vás nechceme lekat, ale je třeba být dobře připraven a myslet na vše.

Ať už chystáte jakoukoli akci, všechny události, kterých se účastní více než 10 osob, je dobré mít plně pod kontrolou a vyvarovat se trapným situacím a možným problémům. V první řadě si připravte důkladný soupis, čím více do hloubky celou akci rozeberete, tím více eliminujete případné problémy. Tužku do ruky a můžeme začít!

Příprava časového plánu

Tímto bodem rozhodně musíte začít. Jistě máte představu, jak bude akce vypadat, v hlavě sčítáte počet hostů... Ale čím začít, aby se vše stihlo?

4 a více týdnů před

Sepište si seznam hostů, podle počtu osob vyberte místo, kde akce proběhne, a rovnou v předstihu případně místo zarezervujte. Také už si promyslete podobu večírku - zda bude formální, nebo se spíše jedná o velkou rodinnou sešlost.

2-3 týdny před

Udělejte si nákupní seznam a můžete připravit jídla, která se dají zmrazit. Dále připravte seznam ostatních prací, objednejte květiny, výzdobu, nápoje.

1 týden před

Aktualizujte seznam hostů - kdo pozvání přijal, kdo se omluvil. Vyhotovte zasedací pořádek a připravte jmenovky, případně i jídelní lístky (pokud se jedná o formální příležitost). Dále je na čase objednat potraviny, nápoje a připravit stolování. Připravte si stolní prádlo a nádobí, pokud vlastního máte málo, můžete si zapůjčit velké kompletní servisy pro požadovaný počet osob. Všechno potřebné si dopředu vyčistěte, naleštěte, ať se tím později nemusíte zdržovat.

2-3 dny před

Ujasněte si konečný počet hostů a zkontrolujte zásoby potravin a nápojů. Nyní můžete uvařit některé pokrmy, které se poté budou jen ohřívat a nepodlehnout zkáze. Také nezapomeňte na to, co jste již předem uložili do mrazáku.

1 den před

Doplňte plán vaření a podle spotřeby sestavte, v jakém pořadí se další jídlo bude připravovat a kdy je třeba začít již připravené jídlo ohřívat. Nakupte poslední potraviny, které je třeba mít čerstvé, ovoce, zeleninu a saláty. Den předem si připravte i stolování, v den D na to nebude už tolik času, takže si s tím vyhrajte včas, ať je vše dle vašich představ.

Den D dopoledne

Znovu aktualizujte seznam prací a případně sepište seznam činností pro najatý personál. Naposled vyrazte do obchodu a nakupte čerstvé pečivo. Dopoledne věnujte poslední čas prostředí, naaranžujte květiny, bar a dolaďte poslední detaily. Začněte vařit teplá jídla.

Den D v poslední hodince

Teď už máte jistě srdce až v krku a jen doufáte, že se nic nestane. Proto tento čas věnujte sobě, v klidu odškrtejte všechny úkoly a odpočiňte si. Poslední hodinku máte na dochucení teplých jídel a odnesení chuťovek na stůl.

Dostatek jídla

Časovou osu už máte, ale na každé akci je důležité jídlo a pití. Jenže jak to všechno odhadnout aby toho nebylo málo, ale ani moc? Máme pro vás odhad množství na bufet, podle kterého se můžete orientovat. Obecně platí, že čím více hostů, tím méně jídla. Takže pokud očekáváte 50 hostů, spočítejte potraviny na 45 osob, na 100 hostů, počítejte jídlo na 85 osob. Ne každý sní stejně, tím se to vyrovná a bude všeho tak akorát.

Odhad množství jídla na bufet pro 10 hostů

  • Polévka: 1,75 l
  • Studené maso a uzeniny: 900 g
  • Maso bez kosti: 1 kg
  • Maso s kostí: 1,75 kg
  • Drůbež s kostí: 3,5 kg
  • Plátky ryby: 1,25 kg
  • Rýže a těstoviny (před vařením): 500 g
  • Zelenina (před vařením): 1,5 kg
  • Čerstvé ovoce: 1,5 kg
  • Sýr na sýrový talíř: 350 g
  • Sušenky k sýru: 500 g

Menu vybírejte podle společnosti, kterou očekáváte. Jiné složení bude potřeba na dětskou oslavu a jiné na společenský večírek. Skladbu menu volte vyváženě, tak aby k sobě ladilo, divokým experimentů se raději vyhněte a vsaďte na klasiku. Inspiraci můžete hledat například na stránkách vyhlášených restaurací.

Alkohol ano, či ne?

Pokud se nejedná o dětskou oslavu, tak bývá na nákupním seznamu také alkohol. Množství se odhaduje těžko, ale platí stejné pravidlo jako u jídla. Tady zaleží na místu konání - když hosté přespávají, může se vypít alkoholu více, pokud ale odjíždějí vlastním autem, jeden z pozvané dvojice jistě nebude pít, tedy alespoň ve většině případů. Podle toho se můžete orientovat.

Pokud alkohol nakupujete sami, vybírejte ty nejběžnější druhy, každému se prostě nezavděčíte. Základem je bílé, červené víno a pivo, z tvrdého alkoholu pak vodka, rum a whisky. Čím více druhů nakoupíte, tím více je s tím práce. Hlavně nezapomeňte na nealkoholické nápoje, tam vybírejte také jen ze základních druhů.

Péče o hosty

Na každém večírku či oslavě jde především o hosty, proto se postarejte o příjemnou, klidnou, ničím nerušenou atmosféru. Hlavně vy jako hostitel/-ka buďte uvolnění a s úsměvem na tváři a věnujte se hostům. Na větších akcí se o vše okolo postará pomocná síla, takže neběhejte každou chvíli kontrolovat najatý personál a užívejte si atmosféru a hosty. Pomocný personál dobře zaúkolujte, sepište jim seznam přesných požadavků a postupů, ať je váš večer opravdu nijak nenarušen.

Předcházejte problémům

Ať se budete snažit sebevíc, občas nějaký ten problém prostě nastane. Nemá smysl se tím trápit, pokud se něco přihodí, hlavně nepanikařte, vše se dá napravit. Některým situacím můžete předcházet. Tak například:

Informujte sousedy

Pokud se oslava koná u vás v bytě či domě, sousedy je nezbytné informovat, předejdete tak nechtěnému konfliktu. Každý normální soused to přeci jeden večer přežije, a když bude o večírku vědět dopředu, tak na vás jistě o půlnoci bušit nebude.

Menší skvrny a zničená váza po babičce

Při domácích akcí se může přihodit cokoli, a proto buďte připraveni - cenné a křehké vázy po babičce radši někam odneste, těmi se můžete pochlubit jindy. Mějte po ruce přípravek na skvrny, papírové utěrky, kapesníčky atp., protože to, že někdo z hostů něco vylije, je téměř jisté.

Podnapilý řidič

I na tuto situaci buďte připraveni, stává se dost často. Podnapilého hosta rozhodně nenechávejte řídit, takový nápad mu určitě rozmluvte. Pokud máte dostatek místa, nechte ho v domě přenocovat, pokud ne, připravte se dopředu. V takovýchto případech můžete využít taxi službu, která hosta odveze i s jeho vlastním vozem, zjistěte si, zda je ve vaší lokalitě dostupná, a připravte si kontakt.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat