Prostreno.cz

Tekuté mýdlo. Vyrobte si ho z ovesných vloček nebo bylinek

Asi málokterý produkt se v domácnosti používá tak často jako tekuté mýdlo. Obsaženým složkám těch kupovaných moc nedůvěřujete? Pak na nic nečekejte a udělejte si své vlastní. I v domácích podmínkách to jde velice snadno!

Fantazii a surovinám se meze nekladou. A při výrobě domácího mýdla to platí dvojnásob! Máte po ruce pár bylinek, nějaké esenciální oleje a třeba ovesné vločky? Tak s tímhle materiálem se dá doslova kouzlit. Jak na to?

Léčivé bylinkové mýdlo

Přísady: Hrst vašich oblíbených bylinek (například pročišťující kopřiva, sedmikráska pro zdravý vzhled pleti, heřmánek jako pohlazení citlivé pokožky…), 1 kostka nastrouhaného olivového mýdla, voda.

Postup: Použít můžete čistou vodu, ale i odvar z vybraných bylin. Nastrouhejte olivové mýdlo, nasypte ho do horké tekutiny a za stálého míchání rozpusťte. Poté důkladně promíchejte a nechte stát do druhého dne. V této fázi můžete mýdlo zakápnout několika kapkami esenciálního oleje, ale není to nezbytně nutné. Zbývá už jen přelít do dávkovače a provést první „test“.

Aromatické éterické mýdlo

Přísady: 1 kostka obyčejného mýdla, 4 hrnky vody, 6 kapek zázvorového éterického oleje, 2 kapky skořicového éterického oleje, 2 kapky citronového éterického oleje a 2 kapky rozmarýnového éterického oleje. Nutno dodat, že těchto ingrediencí se nemusíte držet doslova, éterické přísady lze samozřejmě obměnit podle vašeho gusta.

Postup: Vodu zahřejte, a jakmile se začne vařit, odstavte ji. Následně do ní vmíchejte nastrouhané mýdlo. Po vychladnutí začne směs houstnout - to je vlastně váš očekávaný mýdlový základ. Do něj postupně přidávejte éterické oleje a promíchejte. Vidíte, snadnější to být ani nemůže…

Ovesné mýdlo

Přísady: 1/2 hrnku strouhaného jádrového mýdla, 1/2 hrnku ovesných vloček, 4 lžičky panenského oleje (olivový, kokosový, avokádový), 1/4 lžičky kyseliny citronové, 20 kapek éterického oleje dle gusta.

Postup: Ovesné vločky zalijte 3 sklenicemi vroucí vody a ponechte je namočené 2 hodiny. Potom je přeceďte přes gázu a tu ještě vyždímejte – ani kapka nazmar! Do vzniklé tekutiny dejte ostatní „suroviny“ a za stálého míchání ohřívejte, dokud se vše nespojí.

Mýdlo „co dům dal“

Máte zbytky toaletních mýdel, nějaká ta hotelová a už nevíte, co s nimi? Nápad by tu byl. Převařte vodu, pak ji odstavte a vložte do ní všechny nastrouhané pozůstatky. Ty se hezky rozpustí, po vychladnutí zhoustnou a výsledná hmota je na světě. Přelijte ji do lahvičky s pumpičkou a můžete si ihned umýt ruce „vlastním“ výrobkem. Znáte lepší způsob, jak využít zbytky?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat