Prostreno.cz

Zubní pasta nebo hnojivo z vaječných skořápek

Jak dlouho se vaří vajíčka na hniličku?, Zamyslete se, co uděláte se všemi těmi skořápkami. O nich se moc nemluví, a proto vám přinášíme několik tipů, jak je ještě může zužitkovat. Příště už je nevyhodíte!

Přírodní hnojivo

Skořápky jsou plné vápníku a je škoda toho nevyužít ve svůj prospěch, respektive ku prospěchu vašich rostlinek. Tuto vápníkovou "drogu" si zamilují. Skořápky pomocí sekáčku rozmělněte na jemný prach a ten můžete občas přisypat k rostlinám.

Silné kosti

Naše babičky prach ze skořápek dokonce konzumovaly, díky obsahu vápníku podporuje zdravé kosti a preventivně působí proti nemocem způsobeným nedostatkem vápníku.

Pokud si i vy chcete tento prach připravit, musíte nejprve skořápky dobře očistit a poté je několik minut povařit. Až se vám začne srážet v hrnci bílá pěna, můžete slít. Poté vysypte skořápky na plech a dejte je na 10 až 15 minut do trouby na 200 °C, dokud nebudou zcela suché. Nakonec je rozmělněte na prach. Používejte jen skořápky vajec domácího chovu. Konzumujte maximálně 1 lžičku denně.

Domácí zubní pasta

Vzhledem k tomu, že vaše zuby jsou v podstatě z vápníku, zubní pasta z vaječných skořápek pomáhá posílit zuby a především zubní sklovinu.

Pastu si připravíte ze skořápkového prášku (postup je uveden v druhém bodě). Smíchejte skořápkový prášek z 12 vajec, 1 polévkovou lžíci jedlé sody, 1 až 3 lžíce kokosového oleje (podle potřeby, aby byla konzistence hladká) a 10 kapek esenciálního oleje z máty peprné. Vzniklou hmotu uložte do malé skleničky nebo zavírací mističky a používejte pravidelně jednou denně.

Lahodná káva

Tak tohle se vám může zdát už opravdu bizarní, ale funguje to. Uhličitan vápenatý z vaječných skořápek potlačí kyselost a hořkost kávy, čímž se změní její chuť na lahodnou.

Stačí přidat 1 lžičku prášku ze skořápek k lógru a zalít vodou jako obvykle. Navíc zbytek z kávy můžete ještě báječně zužitkovat na vaší zahradě.

Vyleštěné hrnečky

Pokud máte doma nějaký ten zašedlý hrneček od čaje i kávy, tak už ho nemusíte vyhazovat, stačí ho jen vyčistit pomocí skořápek.

Naplňte nevzhledné hrnky teplou vodou a do každého přidejte lžičku skořápkového prášku. Nechte přes noc stát, druhý den hrnek omyjte a bude jako nový. Případně si naneste prášek na houbičku a použijte jako jemný písek.

Zdroje: názor autora, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat