Prostreno.cz

Tipy, jak nejen v domácnosti využít citronovou kůru

Citrony jsou oblíbené po celém světě, ale většina z nás spíše používá šťávu než kůru. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale máme pro vás hned několik důvodů, proč ani kůru nevyhazovat. Citronová kůra se nehodí jen do dezertů, budete překvapeni, jak všestranné je její využití!

Citronová kůra ve skutečnosti obsahuje mnohem více vitaminů a minerálů než oblíbená šťáva. Vytěžte citron na maximum!

Péče o pleť

Citronová kůra projasňuje pleť a dodává pokožce jemnost. Má také exfoliační účinky, odstraňuje odumřelé kožní buňky a stimuluje růst nových. Použití je snadné - citronovou kůrou si potírejte celý obličej a poté opláchněte, nebo hoblinky kůry usušte, smíchejte s olivovým olejem a použijte jako peeling.

Citronový čaj

Pokud máte rádi citron do čaje, nezapomeňte si do něj nastrouhat i trochu kůry. Je plná vitaminu C, antioxidantů a přispívá k lepšímu trávení.

Stop mravencům

I pracovitým mravencům začala sezona. Zapomeňte letos na chemii a vyzkoušejte citronovou kůru. Sladká, citronová vůně mravence odrazuje a kyselost maskuje vůni na jejich cestičkách, takže je jednoduše odkloníte od svého příbytku. Hoblinky kůry nasypte okolo domu či přímo na jejich cestičky a už to vemou hoši obloukem.

Vyrobte si domácí čistič

Citronová kůra může být také použitá jako všestranný čistič. Oceníte ho na mytí oken, zrcadel, koupelen a i na ostatní plochy v domácnosti.

Sklenici od marmelády zaplňte do půlky citronovou kůrou a zalijte až po víčko octem (kůru můžete přidávat i postupně). Sklenici nechte na slunném parapetu 2 až 3 týdny, občas protřepejte. Poté směs přelijte přes sítko a univerzální čistič je hotov.

Poznámka: Nepoužívejte tento přípravek na žulu a mramor.

Citronový pepř

Grilovací sezona zanedlouho vypukne, tak buďte připraveni. S citronovým pepřem jistě oslníte. Budete potřebovat hoblinky kůry ze 4 citronů a 1/4 šálku drceného pepře. Předehřejte troubu na nejnižší možnou hodnotu. Plech s pečicím papírem posypte kůrou a pepřem, promíchejte a šup do trouby. Pečte pomalu, dokud není směs suchá. Poté přidejte 1/4 šálku mořské soli a je hotovo. Hotovou směs uložte do vzduchotěsné nádoby, trvanlivost je až 6 měsíců.

Olej s citronovým aroma

Citronovou kůru smíchejte s kvalitním olivovým olejem, uložte na tmavé místo a nechte odležet měsíc až dva. Olej se bude vyjímat ve všech vašich salátech, vyzkoušet ho můžete i na rychlé těstoviny nebo na mořské plody.

Odstranění pachu z mikrovlnky

Mikrovlnná trouba je jedním z těch kuchyňských spotřebičů, které jsou často při čištění opomíjeny, a výsledkem je zápach, kterého se nelze snadno zbavit. Až budete mít příště v ruce citron, nezapomeňte ho vyzkoušet na mikrovlnku.

Připravte si misku do mikrovlnky a naplňte ji vodou, přidejte citronovou šťávu ze dvou citronu a nadrobno nakrájenou citronovou kůru. Vložte do mikrovlnky, zapněte na vysoký výkon na 5 minut. Vypněte mikrovlnnou troubu, ale neotvírejte dveře po dobu dalších 10 minut. Po otevření dveří vytřete vnitřek vlhkým hadříkem. S výsledkem budete jistě spokojeni.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat