Prostreno.cz

Pravidla dobrého hosta. Jak na návštěvě zazářit

Ideální host se pozná snadno - je to ten, kterého lidé zvou často, všude a rádi. Jenže jak si takovou reklamu zařídit? Dodržujte tato pravidla a vaše společnost bude pro všechny natolik příjemná, že nebudete vědět, kam dřív skočit!

Někam přijít, dát si tam něco k jídlu a zase odejít? Možná si říkáte, co je na tom tak světoborného a proč kolem toho dělat takový povyk. Ovšem pozor – i pozvaný host má jisté povinnosti, které by rozhodně neměl házet za hlavu. Co je psáno v příručce?

Zpoždění bez omluvy? Nepřípustné

Víte-li předem, že se nestíháte dostavit ve smluvený čas, protože se zdržíte v práci, zavolejte hostitelům a sdělte jim to. V nějakém rozumném předstihu! Nechoďte na návštěvu ani předčasně. Přátelé moc dobře vědí, proč vás čekají až v určitou hodinu, takže není na místě pokoušet jejich trpělivost.

Prázdné ruce? Jen to ne

Kupte cestou květiny, lahev sektu, bonboniéru – cokoli. Pokud si troufáte, můžete přijít i s nějakým osobitějším a vtipnějším dárkem. Ale jen v případě, že obdarovaný má smysl pro humor a předmět nesklidí pohoršení, ostudu, či dokonce pochyby o vašem duševním zdraví.

Přetvářka není hřích

Snažte se chovat mile i k ostatním hostům, třebaže vám krajně lezou na nervy. Nezáleží na tom, že jejich „veselé“ historky z dovolené, které slyšíte již potřetí, vůbec nejsou vtipné!

Přiložte ruku k dílu

Když dojde na snězení posledního kousku dezertu, společnost vždy nenápadně mizí a rychle obouvá boty. Nabídněte tedy pomoc s nádobím alespoň vy, získáte tím body navíc.

Nedělejte mrtvého brouka

Druhý den po návštěvě se vždy sluší hostitelům zavolat a ještě jednou poděkovat za příjemně strávené hodiny i jejich péči, jíž vás zahrnuli. Když na to přijde, klidně se mohli dívat na televizi nebo zajít do kina.

Odejděte včas

Humorné úsloví o rybě a hostovi zná každý, ale nežádoucí efekt může nastat mnohem dřív než po příslovečných třech dnech. Jestli jste byli pozváni na nedělní oběd, neznamená to, že pozvánka platí i na večeři. Nebo na pondělní snídani!

Nešetřete chválou

Pějte ódy na jídlo, které vám je naservírované, to potěší každou kuchařku. Na stranu druhou nebuďte dojem, že jste dva dny nejedli a nespořádejte všechno během několika minut.

Nebuďte suchaři

Sem tam hoďte do placu, vtip nebo alespoň veselou poznámku. To trochu odlehčí atmosféru. Nesnažte se ale být za každou cenu středem pozornosti a nevykládejte dlouhé historky o lidech, které nikdo z přítomných nezná. Že už to přeháníte, poznáte podle toho, když v místnosti „náhle“ osiříte.

Mějte ohledy na ostatní

Velice důležité pravidlo – nikdy, ale opravdu nikdy nenuťte ostatní hosty pít alkohol, pokud řeknou, že mají dost, či na to vypadají.

Nerušte plány na poslední chvíli

Odříct pozvání těsně před začátkem akce je nejen neslušné, ale také nevhodné. Jestliže k tomu nemáte vážný důvod, splňte svůj slib. Nedá se svítit!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat