Prostreno.cz

Plánování záhonku. Jaké rostliny se vyplatí vysázet vedle sebe

Pro zdravý růst rostlin bez pomoci škodlivé chemie existuje hned několik zlepšováků. A jedním z nich je výběr vhodných sousedů! Jaké bylinky zaženou škůdce, k čemu je dobrý česnek a jak se dá vylepšit chuť zeleniny?

Někdy ani to nejvhodnější stanoviště, optimální světelné i půdní podmínky, dostatek čerstvého vzduchu a láskyplná péče bohatou úrodu nezajistí. Vaši práci mohou zmařit houbovité choroby i škůdci z živočišné říše. Jaké kombinace rostlin zabrání nejhoršímu, obohatí vaši zahradu a ještě jí nesmírně prospějí? Tohle jsou osvědčení a dobří sousedé.

Saturejka proti mšicím

Saturejka na okraji záhonu uchrání keříčkové fazole před napadením mšicí makovou. Ta, jak známo, sáním poškozuje listy rostlin, což nejednoho zahradníka dokáže pořádně rozčílit!

Šalvěj zažene běláska zelného

Ochranný živý plůtek ze šalvěje lékařské a tymiánu kolem zeleninového záhonu zatne tipec běláskovi, ale rovněž odpuzuje plzáky. Pokud tam tyto bylinky vysázíte opravdu hustě, můžete být naprosto bez obav.

Mátou vyzrajete na dřepčíka

I tento zdánlivě nenápadný brouček vám může způsobit pořádné škody. Aromatická máta strategicky „umístěná“ kolem košťálovin však dřepčíkovi urychleně domluví, aby změnil směr a vydal se o dům dál.

Vratičem proti mravencům

Vratič obecný odrazuje mravence i další nežádoucí havěť jako nic jiného. Vyhraďte mu tedy na zahradě místečko, ale pěstujte ho poněkud stranou, protože má sklony k nadměrnému bujení. Nebo ještě lépe – nachystejte si z něj postřik! Na 1 litr potřebujete 30 gramů. Vratič zalijte vroucí vodou, 15 minut louhujte pod pokličkou a následně přeceďte. Jakmile vychladne, zřeďte ho v poměru 1 : 3 a postříkejte jím rostliny.

Lichořeřišnice jako nepřítel vlnatky krvavé

Vlnatka se řadí mezi mšice a při přemnožení deformuje plody a podporuje sekundární infekce houbami. Tak proč tohle tolerovat? K vaší radosti – lichořeřišnici tento parazit nemůže ani cítit, takže ubytovat ji na různá místa zeleninové zahrady či kolem stromů se jeví jako dobrý protiútok. Navíc tahle rostlina dokonce vylepšuje chuť pěstovaných brambor. To má ještě k dobru!

Česnek platí na houby

Česnek obecně brzdí růst bakterií a hub. Proto čistě preventivně nasázejte mezi rostliny stroužky česneku. Zejména jahody, růže a trvalky vám za to poděkují!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat