Prostreno.cz

Proč si vyrobit tinkturu z pampeliškového kořene

Kvete v dubnu až červnu, jejími plody jsou nažky, miluje slunnou a na živiny bohatou půdu a její mladé listy mají hořce aromatickou chuť. Správně, smetanku lékařskou poznají všichni. A naštěstí už mnozí znají její léčivou sílu! Spoutejte ji do tinktury!

Používání pampelišky jako léčivé rostliny uvádějí již historické arabské prameny. V našem lidovém léčitelství se uplatňuje při revmatických onemocněních, proti ekzémům a jako slabé projímadlo. Vnitřně se užívá při zažívacích těžkostech. Na vnější použití se připravuje kaše z listů anebo kořenů. Pampeliška je také známá jako podpůrný lék pro diabetiky, nicméně cení se i v jiné oblasti.

Všudypřítomný plevel, který zachraňuje životy

Smetanka lékařská obsahuje široký komplex účinných látek, jako jsou hořčiny taraxin a taraxasterin, třísloviny, inulin (obsah inulinu v kořeni je kolísavý, nejvyšší je však na podzim), soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu. Najdeme v ní také vitaminy A, B, C, D, fytosteroly či fruktózu.

Je vědecky doloženo, že kořen téhle rostlinky je účinnější než chemoterapie, protože ta ničí všechny buňky, kdežto kořen pampelišky zabíjí pouze ty rakovinné. Ještě máte pochybnosti o její nesmírné užitečnosti? Uchovejte si její sílu do lahviček!

Sušit i namočit. Obojí je možné!

Kořen smetanky se sbírá buď před rozkvětem byliny, nebo na konci vegetačního období, tedy v srpnu a v září. Jeho zpracování je jednoduché. Po důkladném omytí a odkapání se suší do maximálně 50 °C. (Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý a láme se s praskotem.) Mezi možnosti jeho zpracování ale patří i tinktura z čerstvého kořene. Proč zrovna ona?

Tinktura je bylinný výluh získaný delším máčením bylinky v alkoholu. V lékárnictví se tinktury používaly už ve středověku, neboť jejich výhodou je trvanlivost. Nebojte se ji prověřit!

Něco jako andělské kapky

Nastrouhejte kořen a zalijte 40 až 50% alkoholem. Nechte měsíc louhovat, přičemž občas promíchejte. Poté sceďte (jde to trochu ztuha, tak mějte trpělivost), nalijte do lahvičky a uchovejte na chladné a tmavé místo. Tinktura z čerstvého kořene pampelišky se užívá v množství 30 až 60 kapek třikrát denně. A na co dalšího se kořen pampelišky hodí?

Lze jej upravovat jako zeleninu nebo se praží a slouží jako náhražka kávy. Ze sušených kořenů se připravuje léčivý čaj. Tak co, ochutnáte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat