Prostreno.cz

Zbytky tuhého mýdla se dají se ještě zužitkovat

Pokud máte doma přebytky tuhého mýdla a nevíte už co s ním, tak pro vás máme hned několik tipů, jak ho můžete ještě zužitkovat. „Přece se to nevyhodí“, jak jistě říkávala i vaše babička.

Nic proti tuhému mýdlu, ale v dnešní době je více populární tekuté. Tuhé mýdlo si jistě pamatujete také ze skříní našich babiček, které ho právem přidávaly mezi prádlo, aby ho příjemně provonělo. Někteří z nás tohle praktikují dodnes, ale máme pro vás i spoustu dalších tipů jak naložit se zásobou tuhých mejdlíček.

Vyrobte si tekuté mýdlo

Tekuté mýdlo je přece jen v dnešní době populárnější, tak proč si ho nevyrobit z klasického tuhého mýdla a hned jich pár nezdělat.

Budete potřebovat:

  • 1 kostku libovolného mýdla
  • 4 hrnky vody
  • pár kapek esenciálního oleje

Vodu nejdříve převařte. Mezitím si nastrouhejte najemno kostku mýdla, které poté vmíchejte do teplé, převařené vody. Až se mýdlo rozpustí, můžete přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Mýdlo vám bude postupně chladnout a také tuhnout. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte ještě vodu, v opačném případě postrouhejte ještě trošku mýdla. Hotové mýdlo přelijte nejlépe do lahvičky s dávkovačem.

Vyrobte si domácí gel na praní

Pokud máte kvalitní mýdlo olivové, Marsejské či „s jelenem“ tak to se skvěle hodí na výrobu domácího gelu na praní.

Budete potřebovat:

  • 1 kvalitní mýdlo
  • 300 g práškové sody na praní
  • 15 kapek esenciálního oleje
  • 10 litrů vařící vody

Mýdlo nejprve nastrouhejte a rozmíchejte v menším množstvím vody, po rozpuštění přidejte sodu, opět míchejte dokud se soda nerozpustí. Poté přilévejte postupně zbylou vařící vodu. Po zchladnutí přidejte pár kapek esenciálního oleje. Než vám gel úplně vychladne, je dobré si ho přelít do nádob, v nichž ho budete skladovat.

Uvolněte zaseklý zip

Zaseklý zip není nic nového, ale snadno si s tím poradíte obyčejným mýdlem. Přejeďte kostkou mýdla po zoubcích zipu. Mýdlo svou lubrikační schopností zip uvolní a je po problému.

Namažte těsné a skřípající zásuvky

Pokud vaše zásuvky u prádelníku jdou ztuha a skřípou, že budíte sousedy ve vedlejším bytě, opět sáhněte po mýdle. Namažte mýdlem spodní části zásuvek a lišty, v kterých se zásuvky pohybují, a máte vyřešeno.

Náhradní jehelníček

Jednoduše obalte kostku mýdla látkou a stáhněte stužkou. Jehelníček z mýdla má hned dvě výhody, špendlíky se do něj snadno zapichují a navíc hroty špendlíku jsou „namazané“ a snadněji se zapichují do látky.

Namalujte šev

A u šití ještě zůstaneme, pokud zrovna nemůžete najít krejčovskou křídu, nebo ji prostě doma nevedete., tak vám postačí tenký plátek mýdla. Kterým si snadno na látce poznačíte vše potřebné, a při vyprání jednoduše zmizí.

Tip pro kutily

Ne jedno mýdlo můžete věnovat i své drahé polovičce do dílny. Mýdlo se skvěle hodí na namazání například listů pil a vrutů. Lehké namazání mýdlem umožní kovu lépe proniknout do dřeva.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat