Prostreno.cz

Využití zbytků ovoce a zeleniny

Slupky z brambor, pomerančů či citronů většina lidí hází do koše s tím, že z nich nic dobrého nekouká. Patříte mezi ně? Děláte chybu! Budou se vám hodit v boji s vodním kamenem i vráskami!

Snažíte se jíst zdravě, proto nedáte dopustit na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny? Pak se vám jistě každý den hromadí jejich slupky a odřezky, které prostě vyhazujete – vždyť co také s nimi? Dobrá otázka… Máme pro vás pár nápadů, jak s takovým „odpadem“ naložit!

Avokádová slupka jako pleťový životabudič

Co si budeme povídat, tahle exotika nepatří k nejlevnějšímu sortimentu. Proč tedy nespotřebovat všechno, včetně nejedlé části, ať se vám investice opravdu vyplatí? Avokádová slupka funguje jako výborná hydratační maska nabitá mastnými kyselinami a vitaminy. Potřete si s ní obličej, popřípadě pokožku hlavy, nechte 20 minut působit, poté smyjte vlažnou vodou. Tahle péče zregeneruje poškozenou kůži, vybělí pigmentové skvrny a zabojuje proti vráskám.

Bramborové slupky, dobrota k televizi

Nevábně vypadající obal z jednoho kusu zemědělské plodiny vám zajistí polovinu denní dávky vlákniny, železa a vitaminu C. Zbavit se této studnice prospěšných látek by byl přece hřích! Věřili byste, že se z nich dají vyrobit chutné chipsy? A příprava není žádná věda. Brambory před loupáním důkladně omyjte a slupky neházejte do koše, ale do misky s vodou a ledem, ideálně tak na hodinu. Po uplynutí doby je osušte utěrkou a osmažte na pánvi do křupava.

Pomerančová kůra jako bělidlo na zuby

Pokud je vám líto utrácet za zubní bělicí přípravky, zkuste tenhle zlepšovák. Z kůry vykrojte tenčí pruh a přeleštěte si s ním chrup. Následně vyčkejte 20 minut a dílo dokončete kartáčkem a pastou. Stanovenou „dvacetiminutovku“ rozhodně dodržte, jinak byste si mohli poškodit zubní sklovinu.

Citronová kůra, ničitel vodních usazenin

Teče vám z kohoutku „tvrdá voda“? To zjistíte, jakmile nahlédnete na dno rychlovarné konvice. Mohou v ní být usazeniny, kterých se obtížně zbavuje, a ještě prodlužují čas, než se voda uvaří. Jak na ně vyzrát? Povařte v konvici kůru nakrájenou na plátky a nechte ji tam alespoň hodinu odstát. Pak už stačí jen vypláchnout a postavit na kávu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat