Prostreno.cz

Jak skladovat vejce? Naložte je do vápna

Jak se nákupy v létě liší od nákupů v zimě? V teplotních rozdílech. Zatímco třeba v prosinci nevadí, že si cestou domů dáte kafe někde v restauraci, nechat v červenci stát plný kufr jídla na slunci, zavání potížemi. Zvlášť u vajec!

Vajíčka patří mezi potraviny, které nejhůře snášejí změny teplot. Už cestou domů v autě se ohřejí. V tu chvíli se obal orosí a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní. Tu poznáte tak, že vejce mají skvrnitou skořápku. Prosvítíte-li je, uvidíte uvnitř temné skvrny. V takovém případě vejce ihned vyhoďte. Na hrdinství v takovém případě není vhodná chvíle.

Jak skladovat základ mnoha pokrmů?

V lednici vejce patří do té nejchladnější části, jinak se rychle kazí. Ideální teplota je kolem 8 °C, přičemž se doporučuje vyndat je nejdříve hodinu před samotným použitím. Pro jejich skladování jsou vhodné speciální nádoby. Najednou vám někdo daroval domácí kousky, nebo v supermarketu byla akce? Vejce můžete naložit po vzoru našich babiček, pro které byl tento krok naprosto normální záležitostí.

Nakládání coby starý způsob uchovávání

Vejce před nakládáním nemyjte, pouze lehce otřete. Je to z toho důvodu, že vejce jsou na povrchu chráněna zvláštní jemnou vrstvou, která brání vniknutí infekce. Dříve se nakládalo do vápenné vody, přičemž na 1 litr vody připadlo 5 g čerstvého páleného bílého vápna (oxidu vápenatého).

Pokud si ho ve stavebninách seženete, z vody a vápna umíchejte kaši, kterou vejce zalejte tak, aby tekutina přesahovala vejce na čtyři prsty. Hotovo. Vajíčka čas od času zkontrolujte, a kdyby se na povrchu začala tvořit pěna, nebo roztok zapáchal, vejce vyjměte, důkladně omyjte a znovu naložte do čerstvého vápenného roztoku. Podařilo se? Pak se vám budou hodit rady i pro vaření.

Co dělat, aby vejce neprasklo?

Na tupém konci jej propíchněte tenkou jehlou. Pokud vám vejce přece jen praskne, dejte ho do cedníčku a držte nad párou. Zanedlouho bílek zpevní a vejce se dá dovařit ponořené ve vodě. Pokud vás zajímá, jak dlouho se vejce vaří, tak v případě verze „natvrdo“ je to zhruba osm minut.

Důvod, proč žloutek nemá správnou barvu

Uvedenou dobu nepřekračujte, protože jakmile vejce vaříte tak zvaně do bezvědomí, uvolňuje se síra a žloutek zezelená, což zrovna neudělá dobrý dojem. Výsledek působí nezdravě, ba přímo zkaženě.

Při loupání vajíčka uvařeného natvrdo jej přelijte ledovou vodou a lehce naťukněte. Chvíli počkejte a teprve poté oloupejte. Půjde vám to o dost snadněji. A jak v létě co nejdéle uchovat právě již oloupané vajíčko? Dopřejte mu ponor v hrníčku s osolenou vodou. Ten dejte i s nájemníkem do ledničky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat