Prostreno.cz

Etiketa chování na sociálních sítích

Sociální sítě jsou nástrojem, který umožňuje být v kontaktu s blízkými. Podle různých statistik se lidé jeho sledování věnují minimálně 40 minut denně, přičemž existují některá pravidla etikety, o kterých mnozí nemají ani tušení. Co byste i vy měli ctít?

Komunikace, socializace, závislost, problém. Ať už ve Facebooku vidíte cokoli, není jen pouhým spojením s okolním světem. A proto by vaše příspěvky měly podléhat určitým pravidlům. Jakým?

Nepište na profily svých dětí

„Ahoj, můj miláčku, jen se ujišťuji, že dorazíš včas na večeři. Budu na tebe čekat přesně v šest hodin! Tvoje milující maminka.“ Pro někoho sladká zpráva dokazující péči starostlivé matky, pro druhého trapnost, která si žádá potrestání druhý den ve škole. Přesně takhle to vidí sedmnáctiletý puberťák, který se hanbou propadne, až mu to spolužáci připomenou. Radši mu pošlete soukromou textovku. Zprávu tak předáte bez rozpaků.

Nevystavujte pořád dokola svého mazlíčka

Víte, že…

Zjistit aktuální počet uživatelů Facebooku v Česku je poměrně jednoduché. Spustíte si nástroj na vytváření inzerce od Facebooku – a to je v podstatě vše. Data vám budou přístupná ihned, ovšem počítejte s tím, že tyto statistiky neprokazují uživatele mladší 13 let.

Ano, váš pes je roztomilý. A video, jak skáče do vody, je zábavné. Ale většina lidí se začne nudit, pokud jednoho a toho samého chlupáče uvidí několikrát denně. Omezte fotky s ním na frekvenci jednou týdně a všichni jeho pozice a kousky budou rádi komentovat. V opačném případě se dočkáte toho, že si okolí vaše příspěvky skryje.

Nepopisujte svůj den minutu po minutě

„Vstávám. Jdu do práce. Pracuji. Jdu z práce. Běžím do krámu. Nakupuji. Vařím. Jím. A na talíři mám …“ Facebook není správnou platformou pro tyto malé fragmenty nevýznamných informací. Pokud se vám náhodou tato forma seberealizace líbí, rovnou přejděte na Twitter a vstupte do země, zaslíbené nadměrnému sdílení.

Přehnaně se nechlubte

Uběhnout deset kilometrů, pokořit hranice, stanovit si limity, ať už jsou jakékoli. Je logické, že ze svých úspěchů máte radost, ale ne všichni potřebují vědět, co se děje ve vašem životě. Povyšování se nad ostatními dělá zlou krev. A také závist je hrozná vlastnost… „OMG, mám novou káru a příští týden letím na Bali. Mějte se tu a napište mi.“ Jen aby vašemu partnerovi nebo potomkovi ve schránce nepřistálo, že nemáte ani špetku sebereflexe.

Nepište nic, co nemyslíte vážně

Jelikož vaše názory a postoje vidí i ostatní (kolikrát i přátele přátel a jejich přátelé), je velmi snadné udělat si obrázek o vašich preferencích i inteligenci. Ne nadarmo zaměstnavatelé čím dál víc využívají Facebook jako svůj nástroj pro posuzování budoucích zaměstnanců. Pokud tedy hledáte práci, nebo je váš šéf trochu „cimprlich“, nechtějte nikoho naštvat názory, které ve skutečnosti tak nemyslíte. Sociální sítě přece nejsou od toho, aby zbavovaly přátelství nebo práce! Nedejte jim tu moc...





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat