Prostreno.cz

Slupky od banánů jsou to nejlepší pro vaši zahradu

Pokud máte zahrádku, ale i pár květin doma či na balkoně v květináče, tak je velká škoda vyhazovat slupky od banánů. Tento přírodní odpad, můžete snadno ještě ku prospěchu využít. Poradíme vám, co s obyčejnou slupkou můžete ještě udělat.

Banány i banánové slupky obsahují hodně draslíku a fosforu a nejen tím jsou přínosné pro naše zahrádky.

Osvěžení pokojových rostlin

Ani pokojovým květinám se prach nevyhne. Pokud vás trápí tento problém, ani se neobtěžujte stříkáním vody. Až příště dojíte banán, udělejte si doma se slupkou takové očistné kolečko. Vnitřní strana banánové slupky krásně setře z rostlin prach, a navíc dodá listům přímo oslňující lesk.

Přírodní prostředek proti mšicím

Pokud máte problém se mšicemi, nemusíte běžet hned do obchodu pro chemii. Vyzkoušejte zakopat usušené nebo pokrájené slupky přibližně 5 cm od povrchu do půdy. Zanedlouho se mšice přesunou raději k sousedům. Nepoužívejte celé slupky, protože ty chutnají například veverkám a zajícům a záhonky by vám mohli vyhrabat.

Přírodní hnojivo

Banánové slupky si můžete i usušit a poté rozemlít, jsou vhodnou přísadou při přesazování rostlin, jako přírodní hnojivo. Pokud se nechcete zdržovat sušením, slupky nakrájejte na malé kousky a do každé květiny dejte ke kořínkům jeden kousek. Za banánovou slupku vám budou vděčné růže, druhy kapradin i ostatní pokojové rostliny.

Přísada do kompostu

Díky již zmíněnému obsahu draslíku a fosforu jsou slupky ideální přísadou do kompostů. Banánové slupky se zvláště rychle rozkládají při vyšších teplotách, slupky na kompostu nezapomeňte něčím přehrnout. Nezapomeňte z banánů sloupnout samolepku, ta do kompostu nepatří.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat