Prostreno.cz

Předpověď počasí podle našich babiček

Vlaštovky, skřivánci, pavouci, žížaly, slepice a žáby. I podle nich se dá určit, jestli si máte připravit deštník nebo sluneční brýle! Stejnou službu vám však prokážou i mravenci, mraky a noční hvězdy.

Čeká vás dlouhá cesta, práce na zahradě, návštěva, nebo třeba malování? V takových situacích je dobré vědět, jaké má příroda plány. Pokud nevěříte předpovědím meteorologů ani chytrým mobilním aplikacím, nabízí se ještě jedna možnost, jak předvídat počasí. Držte se starých babských rad a rosnička bude proti vám břídil! Jací ukazatelé se nikdy nemýlí?

Bude krásně, když…

Skřivánci létají vysoko a dlouho zpívají? O sluneční paprsky máte postaráno. Na procházku můžete vyrazit i tehdy, pokud je ranní obloha šedivá a padá silná rosa, pavouci tkají hodně pavučin, vylézají slimáci a komáři se slétávají do houfů. Jestli je navíc za svítání hustá mlha a východ slunce má tmavě žlutou barvu, přibalte si raději opalovací krém s vyšším ochranným faktorem – čeká vás den jako malovaný!

Bude pršet, když…

Máte večer zalévat zahradu, nebo přijde liják? Soustřeďte se na vrabce. Jestliže se schovávají pod střechu, šetřete síly i vodu. Za další spolehlivá deštivá znamení platí nízko létající vlaštovky, kůň hrabající nohou, mimořádný koncert žab, extra dotěrnost much i žížaly, co vylézají ze země. Zbystřit byste měli i při houfování dobytka, rychle běhajících mravenců a slepic sedávajících vysoko.

Počasí se zhorší, když…

Jistě, příroda má smysl pro humor a o střídání jejích nálad není nouze. Chcete znát tajemství prudkých změn? Zaměřte se na okraje mraků. Jsou-li rozmazané, pláštěnku mějte v pohotovosti. Stejnou situaci předpovídá i neobyčejně jasný třpyt nočních hvězd a výrazné ranní červánky.

Jak dlouho bude pršet?

Protože naše babičky a prababičky byly velice moudré ženy, znaly samozřejmě také trik na zjištění délky deště. O přeháňku se jedná, když kapky padají kolmo a na kalužích se dělají bubliny. Detektorem pořádného a dlouhého lijáku jsou zase nízké a rychle letící mraky. Teď už jste připravení na všechno a žádný výkyv počasí vás nezaskočí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat