Prostreno.cz

Černý čaj se v domácnosti neztratí. Hodí se na čištění i hnojení

Patříte mezi milovníky čaje, nebo si ho dáte jen příležitostně? Ať už patříte do jakékoli skupiny, černý čaj by vám doma opravdu chybět neměl! Máme pro vás několik tipů a triků, které musíte ve své domácnosti i kuchyni vyzkoušet.

Jestli máte čaj sypaný nebo v sáčku, to není pro tyto účely vůbec důležité. Černý čaj dnes nebudeme konzumovat, ale podlijeme jím nedělní pečeni, nebo vyleštíme nábytek. Přijde vám to bizarní? Vyzkoušejte a uvidíte sami, co všechno černý čaj dokáže!

Maso se bude rozplývat na jazyku

Občas se prostě něco v kuchyni nepovede a místo šťavnaté pečeně máte maso vysušené jako podešev. Nic si z toho nedělejte, s tímto „čajovým“ trikem se vám to už nikdy nestane.

Do hrnce teplé vody (ne vroucí) vsypte 4 polévkové lžíce černého čaje, nechte 5 minut vylouhovat a poté přeceďte. Přidejte ½ hrnku třtinového cukru a za občasného míchání nechte cukr rozpustit. Než se cukr rozpustí, si připravte maso, tento roztok je přibližně na 1,5 kila masa. Maso osolte, opepřete, vložte do pekáče a přidejte cibuli, česnek a vše, co máte rádi. Nyní přichází na řadu tajná přísada – čajový roztok, který k masu nalijte. Takto připravené maso pečte v troubě na 165 °C, dokud nebude dostatečně upečené, zhruba 90 minut.

Zrcadlo se bude jen blýskat

Od vaření si odskočíme rovnou k úklidu. Až příště budete leštit zrcadlo, uvařte si předem silný černý čaj, pozor, ten nebude pro vás, nechte roztok zchladnout a potom ho použijte na vyčištění všech zrcadel a skleněných ploch. Nejprve povrch umyjte hadříkem namočeným v čaji a poté vyleštěte suchým hadříkem, vaše zrcadla budou bez šmouh hned na první pokus.

Čištění a renovace dřevěného nábytku

Potřebujete vrátit svému masivnímu nábytku ztracený lesk a zamaskovat pár odřenin? S kupováním barvy si hlavu vůbec nelámejte i s tímhle si poradí černý čaj. Uvařte si hodně silný černý čaj, množství si připravte podle toho, kolik skříněk budete chtít ošetřit. Nyní budete jen potřebovat obyčejný hadřík a jde se na to. Skříně nejprve otřete mokrým hadříkem a poté suchým. Váš masivní nábytek bude opět jako nový, tuto péči můžete opakovat, kolikrát chcete, podle potřeby.

Jak z nové látky udělat přímo starodávnou?

 Barvení látek čajem není žádná novinka, opravdu se tento postup používá již několik let. Pokud chcete vdechnout bílé krajce či látce starodávný vzhled a z bílé udělat starodávnou béžovou či odstín slonovinové kosti, tak černý čaj bude tím pravým pomocníkem. Na každé dva šálky horké vody použijte 3 sáčky černého čaje a nechte 20 minut louhovat. Poté sáčky vyndejte a nechte čaj zchladnout, do chladného roztoku ponořte krajku či látku alespoň na 10 minut, čím déle bude látka v nálevu, tím bude výsledný odstín tmavší.

Použité čajové sáčky nevyhazujte!

Použité čajové lístky, mohou ještě skvěle posloužit jako hnojivo pro květiny. Čaj jak je známo je bohatý na třísloviny, které ocení například i vaše růže. Pokud máte černý čaj v sáčku, tak ho nechte vyschnout a poté jím obdarujte nějakou tu rostlinku na zahrádce či v květináči.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat